donderdag 31 juli 2008

Reactie op de NRC

Geachte Redactie,

In het artikel van 30 juli 2008 onder de kop Polisario: alleen overleg zonder Nederlandse VN-gezant schrijft de NRC: "Polisario verwijt Van Walsum"  en dat wekt een wat vreemde indruk.  Die "Polisario" is namelijk het Frente Polisario, wat een Spaanstalige afkorting is voor Frente Popular de Liberación de Saguía el Hamra y Río de Oro. (Het Volksfront voor de bevrijding van twee gebieden in de Westelijke Sahara die voor het grootste gedeelte zijn bezet door Marokko. De oorspronkelijke bevolking is gevlucht of zucht onder Marokkaanse, maar in de NRC vrijwel nooit genoemde, schendingen van hun mensenrechten.) Het gebruik van de naam Polisario als persoonsnaam is kenmerkend voor de Marokkaanse voorlichting over deze zeer onaangename kwestie. In het interview met de heer van Walsum in de NRC van 24 mei 2008 is dezelfde woordkeuze gebruikt. Het is mij niet duidelijk of dat te wijten is aan de NRC of aan de heer van Walsum. Wel is hierdoor de slordige vooringenomenheid aan Nederlandse zijde goed waarneembaar. 


Hoogachtend,


van Kaas

vrijdag 25 juli 2008

Berbermuziek in de Lage landen

De Algerijnse zanger Khaled, ook genoemd Koning van de Raï speelde in Agadir en kreeg daar een Marokkaanse vlag en een Berber vlag om zijn schouders. Opvallende politieke symboliek omdat Khaled eerder in Spanje een West-Saharaanse vlag om de schouders kreeg, wat later voor fanatieke Marokkaanse nationalisten reden was om de zanger aan te vallen. Khaled is zondag te zien als afsluiter van het Sfinks-festival in Boechout.
In Nederland komt de bluesgroep uit Afrika Tinariwen op toernee van 27 - 28 augustus. De groep bestaat uit Toearegs en dat zijn Sahara-nomaden die een problematische verhouding hebben met de overheid in Mali. Algerije heeft kort geleden een vredesovereenkomst tussen de partijen geregeld. Dat zal voor de blues niet veel veranderen vermoed ik.

zaterdag 19 juli 2008

Wolkenwoorden

Wordle is speelgoed waarmee je “woord wolken” kan maken van een tekst die je schrijft, of een andere bron.
Dit zijn twee voorbeelden die zijn gemaakt van de newsfeed van deze blog. Het is wel een aardige samenvatting van het voorafgaande :-)

vrijdag 18 juli 2008

Steun in het geloof

Veel mensen op het internet geloven in Google. Maar die zoekmachine heeft ook zijn kuren. Zo zie ik in de zoekresultaten vrijwel nooit een verwijzing naar het Leidsch Dagblad. Toch schrijft ook die krant dat de Tweede Kamer moeite heeft met het nieuws dat Marokko imams naar Europa gaat sturen om tijdens de Ramadan te helpen, tegen radikalisering enzo. Het Roomskatholiek nieuwsnet brengt het uitgebreider. Het Leidsch Dagblad brengt ook het beetje vreemde bericht dat Nederland en Algerije nu gaan samenwerken tegen terreurdreiging. Een beetje vreemd dat zoiets nu pas gaat gebeuren, nu de terreurcoördinator alweer vertrekt.

dinsdag 15 juli 2008

Hij was er niet

Mohammed de Zesde, de Leider der gelovigen en Heerser over het Westen, althans het Arabische Westen oftewel de Maghreb, hier beter bekend als Koning van Marokko was niet aanwezig bij de bekritiseerde conferentie bekend als EUROMED die bijeengeroepen was door de Franse president Nicolas Sarkozy. De broer van de Marokkaanse absolute vorst, Prins Rachid was er wel. Wat mogen we daarvan denken? Kwam de Koning niet omdat de Algerijnse president er wel was? Of omdat hij wat anders te doen had? Inderdaad heeft volgens deze betrouwbare bron de Koning onlangs nog in eigen land gewerkt. En volgens de MAP heeft hij zelfs vorige week nog royale arbeid verricht.
Aanvulling: Het belangrijkste ben ik vergeten. Vrijdag heeft M6 de Spaanse premier Zapatero ontvangen.

vrijdag 11 juli 2008

Wat vertelt u me nou ?

De burochef van Al Jazeera in Marokko, Hassan Rachidi, is veroordeeld tot een boete van ruim 4300 euro volgens Reuters vandaag. Gisteren werd Brahim Sbaalil veroordeeld tot een boete en zes maanden cel omdat hij melding had gemaakt van dodelijke slachtoffers bij de protestacties in Sidi Ifni.
Ondertussen is de voorzitter van het Comité voor Zelf-beschikking van het Saharaanse Volk, Sidi Mohamed Dadach (opnieuw) aangevallen toen hij dinsdag een rechtzaak tegen vijf Saharanen wilde bijwonen. Bron van dit verhaal is ASVDH die ook weet te melden dat de politieke gevangene Mr. Abderrahman ZAWANI gisteren een hongerstaking is begonnen. De eisen van de hongerstaker zijn: erkenning dat hij een politieke gevangene is; dat hij bezoek mag ontvangen en ook boeken en tijdschriften.
UPES heeft een bericht onder de kop:
"Mohammed VI gaat aftreden".
Het is een naar het Engels vertaald interview met de correspondent van het Spaanse dagblad "El Imparcial” in Rabat, Pedro Canales, door de Marokkaanse website Hespress.

woensdag 9 juli 2008

Waar zit de Koning?


Het was al te lezen bij One Hump or Two en bij UPES maar nu staat het ook in de NRC: de Koning van Marokko zit niet op zijn troon maar toert ergens door het buitenland. Wat is er aan de hand met meneer Mohammed VI?
--
Aanvulling: De Koning heeft volgens Xinhua vrijdag een afspraak met de eerste minister van Spanje, Zapatero. Als hij daar niet verschijnt is er echt iets gaande. En als hij er wel verschijnt ook, want het is de verjaardag van de Peterselie-eiland-rel.
---
Aanvulling 2: De Koning is terecht, MAP heeft het bericht. En volgens Haaretz gaat hij deze week weer naar Parijs, voor zijn werk.

dinsdag 8 juli 2008

Reizen naar Marokko

Reizen tussen Nederland en Marokko gaat goed als je er veel geld voor over hebt. Anders lopen er wel eens dingen spaak.
Zo is de vliegverbinding tussen Nederland en Marokko van de Koninklijke Marokkaanse vliegmaatschappij niet optimaal en zijn er veel klachten over.
Marokkaanse verstekelingen op de boot naar Nederland hadden geen geluk, zij werden ontdekt en worden teruggestuurd.

En er is weer gedonder over de paspoorten. Marokkaanse paspoorthouders kunnen er nooit onderuit komen dat zij en hun nageslacht tot in de eeuwigheid onderdaan zijn en blijven van de Koning van Marokko. Nu heeft Hirsch Ballin de zaak weer ter sprake gebracht. Het Marokkaans Persburo MAP is ontsteld en bericht in het Engels dat
‘vanwege de eeuwigdurende trouw van alle Marokkanen aan zijn Koninklijke Hoogheid de Koning, Leider der Gelovigen, en vanwege de huidige wetgeving slechts in uitzonderlijke gevallen afstand kan worden gedaan van de Marokkaanse nationaliteit'.
De vertaling is van Elsevier.
Het Algemeen Dagblad vertaalde ook het volgende gedeelte:
De Marokkaanse regering stelt verder dat integratiebeleid niet slaagt door bevolkingsgroepen van Marokkaanse afkomst te dwingen tot ,,ontworteling en het doorsnijden van met name juridische en spirituele banden'' met Marokko.
Ook de Pers bericht er over. En ongetwijfeld zal er nog veel meer media aandacht voor de kwestie volgen.

vrijdag 4 juli 2008

Yahya Yahya

Het ANP bracht een wat raadselachtig bericht over het "Marokkaans parlementslid Yahya Yahya". ANP - Rabat verteld dat hij is opgepakt vanwege belediging van de Spaanse politie en beroept zich op "Spaanse en Marokkaanse media".

De senator is "in Melilla geboren en heeft behalve de Marokkaanse ook de Nederlandse nationaliteit. Zijn moeder komt uit Rotterdam." Volgens de Telegraaf heeft de Marokkaans-Nederlandse senator "de verhouding tussen Marokko en Spanje op scherp gezet" terwijl hij voorzitter is van de Vriendschapsgroep van de Marokkaanse en Spaanse Senaat.
Maar hij doet dat wel vaker volgens dit en deze Spaanse blogs.

donderdag 3 juli 2008

Meer over Sidi Ifni

Rond het stadje Sidi Ifni is een oorlog gevoerd die in het Spaans ook wel de Vergeten Oorlog wordt genoemd; la Guerra Olvidada. De strijd begon in oktober 1957 met een reeks aanvallen door het Marokkaans Bevrijdingsleger samen met Saharaanse opstandelingen. De Marokkanen waren toen een jaar bevrijd van de Fransen, en gingen zich vervolgens richten op de Spaanse gebieden. Niet alleen de Spaanse provincie Ifni en de belangrijkste stad Sidi Ifni werden belaagd maar ook elders in Spaans gebied volgden aanvallen. In januari 1958 werden de Marokkaanse legereenheden voor de verovering van Spaans gebied georganiseerd onder de naam Saharaans bevrijdingsleger. Met steun van Frankrijk en luchtsteun van 150 bommenwerpers wist Spanje zijn bezittingen in Noord-Afrika te behouden maar in 1969 werd vanwege resolutie 2072 van de Verenigde Naties Sidi Ifni overgedragen aan Marokko.

In Sidi Ifni ontstond een maand geleden daadkrachtig verzet tegen het beleid van de overheid. Daartegen werd keihard opgetreden, net zoals in voorafgaande jaren. Al Jazeera liet weten wat beschermers van mensenrechten erover vertelden. Nu staat Hassan Rachidi, de directeur van Al-Jazeera in Marokko daarom terecht. Jannie Schippers van Metro heeft een interview met Hassan die klaagt over een lastercampagne tegen Al Jazeera in de Marokkaanse pers. Hassan, die ook een nederlands paspoort bezit, heeft gelukkig niet te klagen over aandacht. In de Volkskrant is erover geschreven door Greta Riemersma. Mevrouw Julie van Traa heeft in Trouw ook weer een nieuw stukje.
Morgen gaat het proces verder. Daarbij staat ook Brahim Sab'alil terecht die het hoofd is van het Marokkaans centrum voor de mensenrechten in Sidi Ifni.

dinsdag 1 juli 2008

Sidi Ifni nieuws

Er is veel gebeurd in Sidi Ifni en er zal nog veel gebeuren.

Maar in Nederland is er zoals gewoonlijk weinig over te lezen. Mevrouw Julie van Traa schrijft vandaag in dagblad Trouw een stukje over de moeilijkheden die haar collega's bij Al Jazeera ondervinden vanwege berichtgeving over de rellen in Sidi Ifni.
Het weekblad de Groene Amsterdammer heeft elke week een column van ene Kees Beekmans die vanuit Marokko zelden interessante dingen schrijft. Deze week heeft ook hij het even over de rellen in Sidi Ifni. Beekmans zwijgt vrijwel altijd over de Westelijke Sahara maar deze keer heeft hij het over "het eeuwige conflict rond de Westelijke Sahara". Hij noemt het! Opvallend! Het wordt tijd dat de Groene Amsterdammer weer eens een stuk plaatst van René Zwaap die een analyse over politieke taboes wel aandurft.

Voor nieuws over Sidi Ifni moet je dus andere bronnen aanboren. Een goede bron is MAROC ATTAC maar daarvoor is goede kennis van Arabisch en Frans nodig. Bij het CADTM staat sinds 11 juni een engelstalig verhaal in de vorm van een petitie. En natuurlijk is er nog altijd de Saharaanse Schrijvers Unie.