Het ANP bracht een wat raadselachtig bericht over het "Marokkaans parlementslid Yahya Yahya". ANP - Rabat verteld dat hij is opgepakt vanwege belediging van de Spaanse politie en beroept zich op "Spaanse en Marokkaanse media".
De senator is "in Melilla geboren en heeft behalve de Marokkaanse ook de Nederlandse nationaliteit. Zijn moeder komt uit Rotterdam." Volgens de Telegraaf heeft de Marokkaans-Nederlandse senator "de verhouding tussen Marokko en Spanje op scherp gezet" terwijl hij voorzitter is van de Vriendschapsgroep van de Marokkaanse en Spaanse Senaat.
Maar hij doet dat wel vaker volgens dit en deze Spaanse blogs.
2 opmerkingen:
Ha ik vond ook dat de uiteindelijke formulering van het bericht, zoals je zegt, wat 'raadselachtig' is geworden. Ter verduidelijking: er staat dat hij OPNIEUW herrie schopt, want dat is inderdaad zijn gewoonte. Nieuw is 1.dat hij werd opgepakt, dat was al even niet gebeurd (in het oorspronkelijke bericht stond overigens wel een verwijzing naar de november-perikelen) en 2.dat men kennelijk ineens dacht: hé issie Nederlander? Dan moeten we er wat mee. Zo gaat dat, welkom in de wereld van de Hollandse media. Groet, Jannie (van een zeker groot Hollands persbureau vanuit Rabat ...)
Dag Jannie, bedankt voor je reactie.
Raadselachtig vind ik het bericht ook omdat niet duidelijk wordt hoe hij de Spaans - Marokkaanse verhoudingen op scherp zet. Hij staat voor de rechter omdat hij is opgepakt vanwege belediging van de Spaanse politie, en die rol is meer lijdend dan actief.
Verder heeft hij een nederlands paspoort maar waarom heeft hij, die in Spanje is geboren uit een Rotterdamse vrouw, ook een Marokkaans paspoort? Dat moet de lezer raden en dat is niet moeilijk maar al lezend ga je je nog meer afvragen:
Van welke partij is deze man en waarom is juist hij voorzitter geworden van de Spaans - Marokkaanse parlementaire vriendschapsvereniging?
Welke rol spelen de enclaves in de verhouding tussen Spanje en Marokko en is de kwestie werkelijk zo onbelangrijk?
Speelt er een Groot-Marokkaans ideaal mee; en is dat dan een randverschijnsel of juist dominant in de Marokko?
Als het op Marokkaanse/Saharaanse zaken gaat kennen de Hollandse media zo te zien twee verschillende manieren van presenteren: óf er wordt een anti-Marokkaans sentiment bespeelt óf de Marokkaanse en handels-belangen worden in acht genomen, soms zelfs door Marokkaanse medewerkers. Dat is meteen de verklaring voor het verzwijgen van het nieuws uit de Sahara in Nederland.
Een reactie posten