donderdag 3 juli 2008

Meer over Sidi Ifni

Rond het stadje Sidi Ifni is een oorlog gevoerd die in het Spaans ook wel de Vergeten Oorlog wordt genoemd; la Guerra Olvidada. De strijd begon in oktober 1957 met een reeks aanvallen door het Marokkaans Bevrijdingsleger samen met Saharaanse opstandelingen. De Marokkanen waren toen een jaar bevrijd van de Fransen, en gingen zich vervolgens richten op de Spaanse gebieden. Niet alleen de Spaanse provincie Ifni en de belangrijkste stad Sidi Ifni werden belaagd maar ook elders in Spaans gebied volgden aanvallen. In januari 1958 werden de Marokkaanse legereenheden voor de verovering van Spaans gebied georganiseerd onder de naam Saharaans bevrijdingsleger. Met steun van Frankrijk en luchtsteun van 150 bommenwerpers wist Spanje zijn bezittingen in Noord-Afrika te behouden maar in 1969 werd vanwege resolutie 2072 van de Verenigde Naties Sidi Ifni overgedragen aan Marokko.

In Sidi Ifni ontstond een maand geleden daadkrachtig verzet tegen het beleid van de overheid. Daartegen werd keihard opgetreden, net zoals in voorafgaande jaren. Al Jazeera liet weten wat beschermers van mensenrechten erover vertelden. Nu staat Hassan Rachidi, de directeur van Al-Jazeera in Marokko daarom terecht. Jannie Schippers van Metro heeft een interview met Hassan die klaagt over een lastercampagne tegen Al Jazeera in de Marokkaanse pers. Hassan, die ook een nederlands paspoort bezit, heeft gelukkig niet te klagen over aandacht. In de Volkskrant is erover geschreven door Greta Riemersma. Mevrouw Julie van Traa heeft in Trouw ook weer een nieuw stukje.
Morgen gaat het proces verder. Daarbij staat ook Brahim Sab'alil terecht die het hoofd is van het Marokkaans centrum voor de mensenrechten in Sidi Ifni.
Een reactie posten