dinsdag 3 juni 2008

Active Endeavour

In Trouw is weer nieuws over Marokko te vinden: Marokko heeft zich aangesloten bij de NATO operatie genaamd Active Endeavour waar ook Nederland aan meedoet, net als veel andere landen zoals België en Noorwegen, Roemenië en Rusland. Het is een marine-operatie in de Middellandse Zee die is opgezet na de aanslagen van 9/11 met als doel om Europa te beschermen tegen terroristische aanvallen vanuit de Islamitische wereld. De inzet van de oorlogsschepen is bedoeld om terroristen te bestrijden maar in de praktijk heeft men, voor zover bekend, vooral drenkelingen uit zee gevist en illegalen gearresteerd.
Op 16 maart 2004 was al aangekondigd dat ook landen buiten de Nato zouden worden verzocht om mee te doen, zoals voormalige Oostbloklanden en ook de landen die meedoen aan de zogenaamde Mediterrane Dialoog: Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Mauritanië, Marokko en Tunesië. Maar dat staat niet in de Trouw.
------
Aanvulling 6 juni 2008: Volgens persburo Reuters heeft Marokko onlangs in de USA een grote wapenorder geplaatst, van 24 F-16 gevechtsvliegtuigen ter waarde van honderden miljoenen dollars. Ook De Gelderlander brengt dat bericht.
Een reactie posten