zondag 22 juni 2008

Persvrijheid Marokko

Hoe staat het met de persvrijheid in Marokko? Een tussenstand van bijeengesprokkeld nieuws.

  • Reporters without borders bericht dat de persvrijheid van alle kanten onder vuur ligt en dat de belofte om de perswet te verbeteren niet is nagekomen.
  • Soussonline meldt een verbod op de publicatie van nieuwe getuigenissen over staatsterreur. Het bericht is gebaseerd op een bericht van Reporters sans frontieres en betreft het dagblad Al Jarida Al Oula dat hiermee zelf in het nieuws kwam omdat het van de Marokkaanse rechter niet langer verklaringen mag publiceren die zijn gegeven voor de inmiddels opgeheven Verzoeningscommissie die was opgezet door Koning Mohammed VI.
    Het ging om verklaringen van een voormalige raadsman van Hassan II, Abdelhadi Boutaleb, en de pro-Marokkaanse Saharaan Khelli Henna Ould Errachid, die voorzitter is gemaakt van de koninklijke commissie voor de toekomst van het fosfaat-rijke en bezette gebied. De voor de Marokkanen werkende Errachid heeft achter gesloten deuren verklaard dat er inderdaad oorlogsmisdaden zijn gepleegd tegen Saharanen. Dat is interessant voor de Spaanse onderzoeksrechter Garzon. Opvallend is overigens dat Souss de Saharaanse kant van de zaak niet noemt.
  • De burochef van de televisiezender Al Jazeera in Marokko kreeg het aan de stok met de autoriteiten vanwege berichtgeving over de rellen in Sidi Ifni.
  • Er is ook een doorbraak te melden: het tijdschrift TelQuel heeft een bijzondere reportage over de Saharaanse vluchtelingenkampen bij Tindouf. Het redactioneel commentaar is inmiddels vertaald in het Engels. Een uitgebreidere franse online versie staat hier en daarbij is bovendien commentaar mogelijk.
Een reactie posten