donderdag 6 november 2008

Marokkaans mediabeleidDe Saharaanse journalist en schrijver Mustapha AbdDaiem is op dinsdag 4 november tot 3 jaar gevangenisstraf en 5.000 Marokkaanse dirham boete veroordeeld vanwege zijn politieke overtuiging door de koloniale Marokkaanse rechtbank in de zuid-Marokkaanse stad Gulemim.

De heer Mustapha AbdDaiem is een actief mensenrechten activist en lid van de UPES (Saharaanse journalisten en schrijvers Unie) die zich bezighoudt met het onthullen en aanklagen van Marokkaanse schendingen van de mensenrechten van het Saharaanse volk die plaatsvinden in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara, in het zuiden van Marokko en op Marokkaanse universiteiten.

Hij was afgelopen maandag 27 oktober ontvoerd in de stad Assa nadat hij duidelijk steun had betoond aan Saharaanse demonstranten die het slachtoffer waren geworden van Marokkaans politie geweld.

De Saharaanse journalist stak bij aankomst op de Marokkaanse rechtbank zijn handen omhoog om een overwinningsteken te maken en zong slogans voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara.

Hij verklaarde publiekelijk dat de Marokkaanse politie al zijn verklaringen tijdens het verhoor heeft vervalst, en vroeg de Marokkaanse rechter de valse informatie van de criminele politie niet in zijn overwegingen te betrekken.

De Marokkaanse rechter wenste echter geen kennis te nemen van de verklaring van het slachtoffer en veroordeelde hem snel tot drie jaar gevangenisstraf. De advocaten van de Saharaanse journalist reageerden verrast en verklaarden dat de uitspraak niet voldoet aan de meest fundamentele voorwaarden voor eerlijke uitspraak.

Opgemerkt moet worden dat de zuster van de Saharaanse journalist op dezelfde dag is gearresteerd als haar broer werd vastgezet, in Dakhla een stad in de bezette Westelijke Sahara, zo'n 1400 km zuidelijker.

De Saharaanse journalisten en schrijvers Unie (UPES) veroordeeld deze nieuwe schending van de meest fundamentele rechten van het Saharaanse volk, en roept alle internationale mensenrechten organisaties en vakbonden op om de Saharaanse journalist te steunen in zijn benarde situatie.

De UPES informeert alle betrokkenen dat zij binnenkort zullen starten met een internationale campagne voor de steun aan de Saharaanse journalist AbdDaiem en voor zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Alle vrienden van het recht wordt gevraagd deze actie te ondersteunen.
Een reactie posten