dinsdag 25 november 2008

De Marokkaans - Belgische tango

In de Belgische krant de Morgen konden we lezen dat eind juli een brief is geschreven door de Belgische chef van de Staatsveiligheid aan de baas van de Direction Générale des Etudes et de la Documentation (DGED), een offensieve Marokkaanse geheime dienst die opereert buiten de grenzen van Marokko. De Belg vroeg om drie agenten van de DGED onmiddellijk terug te roepen die werken onder de cover van diplomaat bij de ambassade van Marokko in Brussel. Zij zouden de Belgen hebben tegengewerkt. "Ze gedragen zich niet volgens de geplogenheden en dit op een manier die niet aanvaardbaar is voor de veiligheid van ons land", zo was de klacht. Maar de Marokkaanse spionnen weigeren te vertrekken. In Nederland hoefde een ontmaskerde spion toch ook niet te vertrekken?

En nu is er opeens de Jihad-terreurdreiging tegen België met als reden solidariteit met de Afghaanse broeders in de vorm van een professioneel gemaakte dvd met afzender Aljazeera.

De samenwerking van de Belgen, en Nederlanders, met Marokko op het gebied van inlichtingen en veiligheid is intensief en wordt gevoed door de "Jihad" in de lage landen. De laatste tijd was het rustig op dat gebied. Onmiddellijk laait in België de discussie op of België zijn troepen moet terugtrekken uit Afghanistan. Maar het is nog maar de vraag of dit werkelijk om Afganistan draait. Waarom juist nu dit dreigement? Je zou bijna gaan denken dat de heren van de DGED zich wat in de steek gelaten voelen en op deze wijze om aandacht, en respect zeuren. Gaan de Belgen nu bij de Marokkaanse collega's vragen of zij met inlichtingen kunnen helpen bij deze zaak?

De Belgische pers doet dat in ieder geval wel. De man die het woord krijgt en het vuurtje opstookt is op dit moment Claude Moniquet. Tevens bekend als directeur van een inlichtingenbureautje dat werkt onder de hallucinante naam van "European Strategic Intelligence and Security Center". Dit bureautje staat bij Saharanen bekend als onderaannemer van de Marokkaanse propaganda die de Saharaanse vrijheidsstrijd tegen de Marokkanen probeert te koppelen aan terreurdreiging tegen het Westen.

Update: De terreur-dvd is nu ook bezorgd bij het Nederlandse televisieprogramma Netwerk dat er vanavond natuurlijk aandacht aan zal besteden.
Update 27-11-08 : Er zijn in België huiszoekingen gedaan en arrestaties verricht in verband met de zaak Belliraj. Er zou geen verband zijn met de terreur-dvd.
Een reactie posten