donderdag 30 oktober 2008

een media coup

Het televisieprogramma 2vandaag meldde op 22 oktober dat de Tweede Kamer deze donderdag een spoeddebat zou houden over de marokkaanse spionage in Nederland. Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) meldde dinsdag dat er imams naar Marokko waren gegaan. Dat was een probleem. De media hapten meteen en buitelden weer over elkaar heen in verontwaardiging.
In Trouw schreef de midden oosten expert Eildert Mulder een artikel dat de Marokkaanse overheid met genoegen zal hebben gelezen. Hij pleitte voor begrip voor de Marokkaanse spionage in de poldermoskee. En hij stelt zelfs dat het mooi zou wezen als de Marokkaanse overheid hier een vreedzame Islam zou prediken. En in het dagblad Trouw deed de directeur van het Nederlands instituut in Marokko, Paolo de Mas, er nog een schepje bovenop. Een fraaie media-coup. Wat eerst een schandelijke spionagezaak was is veranderd in begripvolle samenwerking. Maar zoveel begrip als die Eildert Mulder heeft voor Marokkaanse spionnen, zo weinig begrip heeft hij voor de Saharaanse slachtoffers van zijn Marokkaanse vrienden. Want hij verzwijgt de Saharaanse kwestie.
Aanvulling: op vrijdag komt dan het bericht dat Nederland is ontsnapt aan een terreuraanslag dank zij het spionagewerk van Abdelkader Belliraj.
Een toevallige reeks van berichten, of sturing van de media?
Een reactie posten