maandag 20 oktober 2008

De erfenis van Franco

Franco is dood, het is al tientallen jaren bekend maar nog steeds zijn de gevolgen niet verwerkt. De erfenis die Franco heeft nagelaten in Afrika was de Spaanse Sahara. Die werd overgedragen aan zijn collega terreur-staatsman Hassan II van Marokko. De oorlog van Hassan II tegen de Saharanen was niet veel anders dan die van Franco. Inmiddels is Hassan II ook dood. Ook de gevolgen daarvan zijn nog niet helemaal verwerkt.

Nu werkt in Spanje een openbaar aanklager en die heet Garzón. Hij is populair in Spanje maar ook ver daarbuiten omdat hij ook misdadige machthebbers uit Argentinië en Chili heeft laten vervolgen, zoals de massamoordenaar Pinochet. Hij heeft bovendien een onderzoek ingesteld naar de mogelijke poging tot genocide van het Marokkaanse regime tegen de Saharanen.
Vorige week werd bekend dat Garzón in Spanje vervolging wil instellen tegen misdaden van de Falange, de partij van Franco. Het is de bedoeling dat er duidelijkheid komt over het lot van de vermisten van de burgeroorlog want dat is voor de nabestaanden van groot belang. Ook het graf van de gefusilleerde dichter Federico García Lorca zal worden betrokken in het onderzoek. Dit gaat kortom heel diep en zal de Spaanse sentimenten doen opvlammen in alle streken van het land.
Alle streken?

In de tijd van Franco was de Westelijke Sahara ook Spaans maar daarover rept men niet.
Er is wel een ander Afrikaans aspect aan de Franco dictatuur dat verwerking nodig heeft. Het Reformatorisch Dagblad brengt het nieuws over een Marokkaans onderzoeksinstituut dat erop wijst dat Franco steun kreeg van het koloniale leger, en daarin zaten Noord Afrikanen. In Marokko wordt nu ook om een onderzoek gevraagd naar het lot van Marokkanen die in Spanje tijdens de Burgeroorlog vermist zijn geraakt.
¡Garzón krijgt het druk!
Een reactie posten