donderdag 9 oktober 2008

Kwaliteitsinformatie

Het NRC Handelsblad dat zichzelf roemt als kwaliteitsblad voor de elite maakt zo af en toe zijn standpunten op subtiele wijze kenbaar zoals je van intellectuelen kan verwachten. In een achtergrondartikel over de schrijver J.G.M. Le Clézio prijst men zijn boek "Gens des nuages" aan als een
"met prachtige foto's geïllustreerd boek, waarin Le Clézio verslag doet van een reis door de Zuid-Marokkaanse woestijn – een `retour aux origines', ditmaal in de voetsporen van de voorouders van zijn vrouw, Jemia, die werd geboren in de vallei van de Saguia el Hamra, in het uiterste zuiden van Marokko."
Dat "uiterste zuiden van Marokko" is dus bezet gebied waarvan het eigendom wordt betwist. Het weglaten van die informatie is natuurlijk in het voordeel van de bezetter.
Al eerder, in 2003, bracht NRC een recensie met dezelfde pointe van de roman Révolutions van dezelfde schrijver.
"Pas wanneer hij een Algerijnse vrouw ontmoet met een even ondoorzichtig origine, heeft hij enigszins het idee deel te nemen aan het hier en nu, pas dan heeft hij de illusie even echt te bestaan. `Elle est de nulle part, comme lui', schrijft Le Clézio: ook zij komt eigenlijk nergens vandaan."
Het is onsympathiek intellectueel gedraai: iedereen die zich een beetje informeert wéét waar mevrouw Le Clézio vandaan komt.

20-10-08 Een aanvulling is nodig want op 9 october werd kort na de publicatie van bovenstaande bekend, dat de schrijver de Nobelprijs voor de literatuur heeft gekregen. De NRC had kennelijk al een idee wie die prijs zou gaan krijgen en de nederlandse kwaliteitskrant heeft er uiteraard nog vele kolommen volgeschreven over Le Clézio waarbij vele landen en volkeren worden genoemd bij pogingen het kosmopolitische karakter van de romancier te illustreren. De woorden "West Sahara" zie ik er niet tussen staan. Volk noch land vind men kennelijk het noemen waard ondanks meneers mevrouw. Dat is een misser, maar niet alleen van de NRC, maar zo'n beetje van alle recensenten.
Het altijd lezenswaardige Western Sahara Info weet te melden dat het boek "Gens des nuages" door het echtpaar samen is geschreven, het gaat over een reis door de Sahara.
Een reactie posten