woensdag 25 november 2009

Clinton en de Marokkaanse vooruitgang


Hoe gaat het met Marokko, dat moderne land in Noord Afrika dat zo westers is georiënteerd?
Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, is er op bezoek geweest. Ze vertelde dat het goed zou zijn voor de democratie als men zou gaan bloggen. Dat zei haar voorganger ook al. Clinton maakte verder duidelijk dat het beleid van Bush ten aanzien van de Westelijke Sahara ook zal worden voortgezet. Dat beleid is: beleefd positief reageren op Marokkaanse voorstellen om de Westelijke Sahara als Marokkaans gebied te beschouwen, om onrust te voorkomen.
Dat heeft ernstige misverstanden veroorzaakt volgens een schrijven in de Huffington Post. Gesterkt door Clinton's woorden werd de Marokkaanse Koning dadelijk agressief tegenover de Saharaanse oppositie. Zeven mensen die op bezoek waren geweest in de vluchtelingenkampen zijn gearresteerd op beschuldiging van hoogverraad.
Aminatu Haidar die terugkeerde uit New York werd verbannen. Zij had daar de Civil Courage Award in ontvangst genomen van het Robert F Kennedy Centrum. De Amerikaanse Democraten bij deze organisatie reageerden geschokt. Ook bij het Amerikaanse Christian Science Monitor is men verontrust.
En het blijft niet bij deze zaken. Steeds weer worden Saharanen opgepakt. Saharanen mogen geen buitenlanders meer op bezoek krijgen. En ze worden tegengehouden als ze op bezoek willen in het buitenland. Een Zweedse diplomate werd uitgewezen omdat zij contact heeft gehad met Saharanen. Het Polisario heeft een brief geschreven aan de Veiligheidsraad waarin zij alarm slaan. Amnesty International waarschuwt tegen de toenemende Marokkaanse agressie.

Maar Clinton lijkt andere prioriteiten te hebben. In Washington reikte zij een prijs uit aan de vertrekkende VS ambassadeur in Marokko, Riley, en bij die gelegenheid werd over meneer Riley gezegd:
"He played a pivotal role in Morocco's decision to purchase a U.S. military aircraft worth $2.4 billion. This is more than the sum of all Foreign Military Sales since the U.S. began its' security assistance relationship with the Kingdom in 1956."

Een andere voormalige ambassadeur van de USA, ene Edward M. Gabriel, is tegenwoordig adviseur van de Marokkaanse regering en in die hoedanigheid steunt hij het beleid van Clinton, zo laat hij weten bij de Global Post.

Het is niet alleen de Saharaanse kwestie die duidelijk maakt wat voor diktatuur Marokko is. Chakib El Khayari, de Riffijnse activist is in hoger beroep veroordeeld tot 3 jaar cel en een boete van 753930 dirham.


Aanvulling 29 nov. : Het State Department van Hillary Clinton heeft bekend gemaakt dat men bezorgd is over de toestand van Aminatu en dat de zaak wordt gevolgd. De New York Bar Association heeft de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten laten weten dat zij handelen in strijd met de wet.
Een reactie posten