vrijdag 13 november 2009

Aminatou Haidar gearresteerd

Vandaag rond 12.30 uur is de Saharaanse Aminatou Haidar door de Marokkaanse politie gearresteerd toen zij aankwam in op het vliegveld van El Aaiún, de hoofdstad van West-Sahara. Zij kwam van de Canarische eilanden en was in gezelschap van twee Spaanse journalisten.

Aminatou Haidar heeft in october in New York de Civil Courage Prize in ontvangst genomen. In 2007 werd zij onderscheiden met de Zilveren Roos en in 2008 met de R.F. Kennedy Award. Zij is president van de mensenrechtengroep Colectivo de Defensores de los Derechos Humanos Saharauis (CODESA) en is een symbool voor de geweldloze strijd tegen de Marokkaanse onderdrukking. In 1987 was ze op 21-jarige leeftijd een van de 700 mensen die werden aangehouden voor deelname aan een bijeenkomst waarin werd aangedrongen op een referendum over zelfbeschikking. Zij 'verdween' vier jaar zonder proces, en werd gemarteld. In 2005 werd zij weer door de Marokkaanse politie opgepakt en mishandeld na een vreedzame demonstratie. Ze werd toen vrijgelaten na 7 maanden van internationale druk door organisaties zoals Amnesty International en het Europees Parlement.

In een rede op 6 november bij de verjaardag van de "Groene Mars", de volksverhuizing van honderddduizenden Marokkanen waarmee Spanje onder druk werd gezet om de Spaanse Sahara aan Marokko over te dragen zonder de Saharaanse bevolking te raadplegen, stelde koning Mohammed VI dat "het communiceren met de vijand gelijk staat aan hoogverraad". Op 8 october werden al 7 mensen op het vliegveld van Casablanca opgepakt bij terugkomst van een reis naar de vluchtelingenkampen.

Spaanse media zoals El Pais. schrijven over deze zaak. Nederlandse niet.

De reactie van het RFK Center:
Ms. Haidar returned to Western Sahara today after a visit to the United States to receive the Civil Courage Prize awarded by the Train Foundation for her courageous defense of the rights and liberties of the Sahrawi people. While in the U.S., she briefed Congressional staff members on the current state of human rights in Western Sahara. She also met with representatives of UN member states. Ms. Haidar traveled to Western Sahara escorted by associates from Spain, who have reportedly been detained along with her.

RFK Center believes the detention of Ms. Haidar is directly related to her work in the defense of human rights.

RFK Center urges the authorities in Morocco to:

1. Immediately and unconditionally release Aminatou Haidar;

2. Take all necessary measures to guarantee her physical and psychological integrity;

3 Guarantee the protection of her fundamental human rights, as enshrined in several international instruments, including the International Covenant on Civil and Political Rights, which Morocco has ratified; and

4. Guarantee that Ms. Haidar is able to continue her work as a human rights defender without fear of reprisal.

Bij het Europees Parlement heeft inmiddels het Portugese Esquerda gereageerd.

Een reactie posten