maandag 16 november 2009

Aminatou Haidar in hongerstaking, klaagt Spanje aan

Aminatou Haidar zal een hongerstaking beginnen op het vliegveld van Lanzarote als protest tegen haar uitzetting uit de Westelijke Sahara en verbanning naar Spanje door de Marokkaanse autoriteiten.

Zondagavond verklaarde ze desgevraagd dat ze om middernacht met de hongerstaking zal beginnen en ze roept alle internationale organisaties, mensenrechten-activisten en de regeringen van de vrije wereld op haar protestactie te ondersteunen op alle mogelijke manieren.

Op de vraag of ze haar vertrek uit de Westelijke Sahara en de vliegreis naar Lanzarote in Spanje heeft geaccepteerd nadat zij afgelopen vrijdag was gearresteerd en 24 uur gevangen is gehouden nadat zij was aangekomen in El Ayun, verklaarde ze dat de Marokkaanse politie haar heeft gedwongen in het Spaanse vliegtuig te stappen en dat ze de Spaanse gezagvoerder heeft gewaarschuwd over haar gedwongen uitzetting en over de inbeslagname van haar paspoort en dat zij haar land niet wenste te verlaten. Maar uiteindelijk heeft de gezagvoerder na telefonisch overleg met de Spaanse autoriteiten besloten om met haar in het vliegtuig te vertrekken naar Lanzarote. Dat is de reden waarom Aminatou de Spaanse autoriteiten beschuldigd van medeplichtigheid in deze zaak en zij heeft hierover een klacht ingediend op het politieburo van het vliegveld.

update: Zie ook Radio Nederland Wereldomroep
Een reactie posten