dinsdag 2 december 2008

Twee doden en vier gewonden bij studentenprotest

Twee Saharaanse studenten zijn vermoord, vier verwond en drie anderen gearresteerd door Marokkaanse autoriteiten die optraden tegen een vreedzame sit-in van Saharaanse studenten op een busstation in de Marokkaanse stad Agadir, zo wordt gemeld door UPES en SPS.
De Saharaanse studenten Baba Abdelaziz Khaya (22) en Lheussein Abdsadek Lakteif (20) kwamen om het leven doordat een Marokkaanse bus op een groep Saharaanse studenten inreed tijdens de politieactie tegen de sit-in. Vier anderen raakten gewond, namelijk Abouh Alkharachi die nu in coma ligt in een ziekenhuis, Ismaaili Bachri, El Qadi Mbarek en Abdslam Chtouki.
Verder werden drie Saharaanse studenten gearresteerd tijdens het Marokkaanse politie-optreden: Breiha El Hadef, El Asla Ahmed Salem en Mustapha Ben Taleb.

De Saharaanse studenten protesteerden tegen de busmaatschappij die zich niet aan haar afspraak hield om te zorgen voor voldoende zitplaatsen voor studenten die naar huis wilden ter gelegenheid van het Offerfeest.

Sinds 2005 zijn al minstens zeven Saharanen overleden ten gevolge van Marokkaans politieoptreden.
  • Drie Saharaanse grijsaards, namelijk Laamar Sidi Brahim, Taleb Oul en Mohamed Ali Menna Lehsen Sidi Brahim werden gedood toen een Marokkaanse militaire truck op hen inreed in de bezette stad Dakhla.
  • In 2005 werden Lembarki Hamdi en Likhlifi Abba Cheikh vermoord door de Marokkaanse politie in El Aaiun en Tan Tan.
  • In 2007 overleed Dada Ali Ould Hamma Ould Nafaa in een kliniek in Agadir nadat hem medische zorg werd onthouden.
  • In september 2007 stierf de jonge Saharaan Sidha Ould Abdelaziz Ould Lehbib in een auto op weg naar een psychiatrisch centrum in Agadir.

Update 3 december: Bij de ASVDH staat inmiddels een verslag met meer details.
Een reactie posten