dinsdag 23 december 2008

Een structurele vergissing

Het pas uitgebrachte rapport van Human Rights Watch knaagt aan de legitimatie van de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara. Het onderzoek naar de mensenrechten van de Saharaanse vluchtelingen in de Algerijnse opvangkampen weerspreekt de beschuldigingen van het Marokkaanse staatshoofd Mohammed VI.

Het Marokkaanse staatshoofd Mohammed VI heeft in een toespraak ter gelegenheid van de dag van de mensenrechten op tien december de beschuldiging geuit dat de bewoners van de vluchtelingenkampen tegen hun wil worden vastgehouden.
"The enemies of our territorial integrity are formidable abusers of human rights, as evidenced by their heinous practices in camps where people are detained against their will."
Deze koninklijke beschuldiging is structureel van aard. Bij de installatie van de Koninklijke Raad voor Saharaanse zaken in 2006 vroeg het staatshoofd om adviezen die de terugkeer van de gevangen landgenoten mogelijk zouden maken.
"I urge you to propose initiatives for the return and integration of your fellow citizens held captive in the Tindouf camps, so that they may come back to their merciful, forgiving homeland."
Het Marokkaans standpunt is dat de Sahara bij Marokko hoort en dat de bewoners daarom ook Marokkanen zijn. Dat deze "Marokkanen" liever in de vluchtelingenkampen blijven is voor Mohammed VI niet voorstelbaar en de verklaring daarvoor moet dan gevangenhouding zijn.

Het rapport van Human Rights Watch spreekt de beschuldigingen van Mohammed VI echter tegen. De bewoners van de kampen zijn vrij om te reizen.
"The Polisario does not prevent camp residents from leaving the camps on trips of limited duration or to settle elsewhere permanently. Sahrawis who seek to leave generally find a way to do so."
Het staatshoofd van Marokko maakt dus een belangrijke en structurele vergissing.
Een reactie posten