donderdag 30 oktober 2008

een media coup

Het televisieprogramma 2vandaag meldde op 22 oktober dat de Tweede Kamer deze donderdag een spoeddebat zou houden over de marokkaanse spionage in Nederland. Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) meldde dinsdag dat er imams naar Marokko waren gegaan. Dat was een probleem. De media hapten meteen en buitelden weer over elkaar heen in verontwaardiging.
In Trouw schreef de midden oosten expert Eildert Mulder een artikel dat de Marokkaanse overheid met genoegen zal hebben gelezen. Hij pleitte voor begrip voor de Marokkaanse spionage in de poldermoskee. En hij stelt zelfs dat het mooi zou wezen als de Marokkaanse overheid hier een vreedzame Islam zou prediken. En in het dagblad Trouw deed de directeur van het Nederlands instituut in Marokko, Paolo de Mas, er nog een schepje bovenop. Een fraaie media-coup. Wat eerst een schandelijke spionagezaak was is veranderd in begripvolle samenwerking. Maar zoveel begrip als die Eildert Mulder heeft voor Marokkaanse spionnen, zo weinig begrip heeft hij voor de Saharaanse slachtoffers van zijn Marokkaanse vrienden. Want hij verzwijgt de Saharaanse kwestie.
Aanvulling: op vrijdag komt dan het bericht dat Nederland is ontsnapt aan een terreuraanslag dank zij het spionagewerk van Abdelkader Belliraj.
Een toevallige reeks van berichten, of sturing van de media?

dinsdag 28 oktober 2008

Help Yassine!


In Marokko heeft een leerling ANDERHALF JAAR gevangenisstraf gekregen omdat hij voor de klas de fout maakte van de heilige drie-éénheid "het Vaderland, God, en FC Barcelona" te maken. Dat is majesteitsschennis, en dat is staatsgevaarlijk en dus strafbaar. De jongen heet Yassine Belassal. Hij zit opgesloten in een cel met vijftig anderen. Er is een website gemaakt waarop steun kan worden uitgesproken voor zijn onmiddellijke vrijlating. Klikt u even op HELPYASSINE.COM ?

Aanvulling: Nieuwslog heeft aanvullende achtergrondinformatie en volgens middle-east-online heeft de vader van Yassine de Koning gevraagd om in te grijpen. Woensdag wordt de zaak behandeld.
Update: Yassine is voorwaardelijk vrijgelaten tot zijn zaak voorkomt. Steun blijft nodig.

zaterdag 25 oktober 2008

Van Walsum nog een keer

Terwijl Marokko en zijn nazaten al jarenlang het nieuws in Nederland domineren is er nooit veel belangstelling geweest voor professor van Walsum die als speciaal afgezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties de vredesonderhandelingen tussen Marokko en de Saharaanse Republiek vorm moest geven. Hij deed dat ook niet best. Misschien kwam dat omdat hij geen feedback kreeg uit Nederland of van de Nederlandse vredesbeweging, wie weet. Misschien kwam het wel omdat hij teveel "feedback" kreeg van de Marokkanen. Kan ook. Maar inmiddels is hij vertrokken en er is al een opvolger in zicht: Meneer Ross. Hij is een amerikaan en dat is een opluchting voor de Saharanen die niet zitten te wachten op de volgende derde-wereld-diplomaat. Die beschouwen ze als een te gemakkelijke prooi voor Marokkaanse omkopers. De Marokkanen zijn nog niet zo heel blij met de nieuwe onderhandelaar volgens een rechtenprofessor van de Mohammed V Universiteit, de heer Taj Eddine El Houssaini. Volgens Magrebia.com zegt de professor dat Marokko nog wat bedenkingen heeft tegen Ross. "Marokko wil de onderhandelingen niet helemaal overnieuw beginnen omdat ze denken dat zij voordeel hebben behaald in de onderhandelingen met name inzake de eis dat onafhankelijkheid als onrealistisch moet worden beschouwd." Als dat zo is dan is dat is de verdienste van onze landgenoot.
Er zijn er ook die vermoeden dat we sowieso moeten wachten op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen voordat er een benoeming komt. Het duurt dus weer langer.
Ondertussen wordt in de vluchtelingenkampen de tijd goed besteed want volgens
Radio Netherlands
is de scholing van de jeugd in de kampen van uitstekende kwaliteit.

donderdag 23 oktober 2008

Barcelona?

In Marrakech heeft een scholier anderhalf jaar gevangenisstraf gekregen omdat hij op het schoolbord zijn eigen heilige drie-éénheid had geschreven: Allah, Het Vaderland, Barca (= FC Barcelona) Dit nu is niet alleen fout, want de heilige drie-éénheid moet zijn: Allah, Het Vaderland, De Koning, maar ook een strafbaar gebrek aan respect voor de Koning. Of beter gezegd de Sultan want Koningen zijn christelijk en Marokko is Islamitisch.

In Nederland wordt het nieuws beheerst door "de marokkaanse jeugd". Niet de hele Marokkaanse jeugd natuurlijk want er zitten ook goede tussen. De marokkaanse jeugd geeft overlast. Hoewel het waar is dat niet alle marokkaanse jongeren overlast geven, en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. En omdat heel vaak wordt herhaald dat er veel overlast is van voornamelijk Marokkaanse jeugd, wat benoemd moet worden, moet er ook vaak herhaald worden dat er ook veel Marokkaanse jongeren het goed doen. De per woord betaalde nederlandse journalistiek heeft geen moeite om dergelijke nuances aan te brengen.

Wat doet de Marokkaanse jeugd die overlast geeft en die het bederft voor al die anderen die het wel goed doen? Dat is onduidelijk want strafbaar zijn ze niet want dan waren ze al opgepakt. Ze geven "overlast" en zijn "bedreigend" en dat ligt aan de opvoeding, zo concluderen deskundigen. "Ze kennen hun grenzen niet." Nederlandse politici duikelen over elkaar heen met voorstellen voor heropvoeding van Marokkaanse ouders en hun kroost. Hoeveel schijnheiliger kan dit nog worden? Dezelfde politici, waaronder Aboutaleb, weigeren om Marokko aan te spreken op de illegale annexatie van de Westelijke Sahara, het mishandelen en verjagen van de bevolking, en het roven van de grondstoffen. De nederlandse media zijn medeplichtig aan het verdoezelen van deze feiten. De voortdurende stroom van berichten over de kwestie West Sahara wordt consequent genegeerd.

Is de ruimte die de media geven aan de marokkaanse-jeugd-problematiek wellicht een excuus om belangrijker zaken in het duister te laten? "Marokko is al zoveel in het nieuws."
Gisteren bracht het televisieprogramma Tweevandaag informatie over de Marokkaanse spionagezaak in een bijdrage van Sander 't Sas. We zagen Nadia Bouras, een geslaagde nederlandstalige jonge vrouw die het tegendeel is van een probleemjongere en die zitting heeft in de Marokkaanse Raad voor de Migratie. Samen met de oudere heer Menehbi, een voormalig lid van de KMAN (komitee marokkaanse arbeiders nederland), zit zij in die Hoge Raad. Menehbi mocht het nederlandse publiek wijsmaken dat er geen politieke gevangenen zijn in Marokko. Maar die zijn er helaas wel. In de uitzending werd hij niet tegensproken.
Een slechte beurt van Sander 't Sas.

De Volkskrant heeft de afgelopen tijd veel woorden aan de spionage affaire besteed. Greta Riemersma denkt dat de spion een lobbyist is, en in haar stukje wordt de Saharaanse kwestie niet genoemd. De verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg schreven samen een overzichtsartikel over Marokkaanse spionage waarin ze de kwestie West Sahara verzwijgen. Ook in andere stukjes verzwijgen zij de kwestie West Sahara. En Fouad el Haji zwijgt in de krant over de Westelijke Sahara. Slechte beurten van de Volkskrant? Niet bij de Marokkanen.

maandag 20 oktober 2008

De erfenis van Franco

Franco is dood, het is al tientallen jaren bekend maar nog steeds zijn de gevolgen niet verwerkt. De erfenis die Franco heeft nagelaten in Afrika was de Spaanse Sahara. Die werd overgedragen aan zijn collega terreur-staatsman Hassan II van Marokko. De oorlog van Hassan II tegen de Saharanen was niet veel anders dan die van Franco. Inmiddels is Hassan II ook dood. Ook de gevolgen daarvan zijn nog niet helemaal verwerkt.

Nu werkt in Spanje een openbaar aanklager en die heet Garzón. Hij is populair in Spanje maar ook ver daarbuiten omdat hij ook misdadige machthebbers uit Argentinië en Chili heeft laten vervolgen, zoals de massamoordenaar Pinochet. Hij heeft bovendien een onderzoek ingesteld naar de mogelijke poging tot genocide van het Marokkaanse regime tegen de Saharanen.
Vorige week werd bekend dat Garzón in Spanje vervolging wil instellen tegen misdaden van de Falange, de partij van Franco. Het is de bedoeling dat er duidelijkheid komt over het lot van de vermisten van de burgeroorlog want dat is voor de nabestaanden van groot belang. Ook het graf van de gefusilleerde dichter Federico García Lorca zal worden betrokken in het onderzoek. Dit gaat kortom heel diep en zal de Spaanse sentimenten doen opvlammen in alle streken van het land.
Alle streken?

In de tijd van Franco was de Westelijke Sahara ook Spaans maar daarover rept men niet.
Er is wel een ander Afrikaans aspect aan de Franco dictatuur dat verwerking nodig heeft. Het Reformatorisch Dagblad brengt het nieuws over een Marokkaans onderzoeksinstituut dat erop wijst dat Franco steun kreeg van het koloniale leger, en daarin zaten Noord Afrikanen. In Marokko wordt nu ook om een onderzoek gevraagd naar het lot van Marokkanen die in Spanje tijdens de Burgeroorlog vermist zijn geraakt.
¡Garzón krijgt het druk!

donderdag 9 oktober 2008

Kwaliteitsinformatie

Het NRC Handelsblad dat zichzelf roemt als kwaliteitsblad voor de elite maakt zo af en toe zijn standpunten op subtiele wijze kenbaar zoals je van intellectuelen kan verwachten. In een achtergrondartikel over de schrijver J.G.M. Le Clézio prijst men zijn boek "Gens des nuages" aan als een
"met prachtige foto's geïllustreerd boek, waarin Le Clézio verslag doet van een reis door de Zuid-Marokkaanse woestijn – een `retour aux origines', ditmaal in de voetsporen van de voorouders van zijn vrouw, Jemia, die werd geboren in de vallei van de Saguia el Hamra, in het uiterste zuiden van Marokko."
Dat "uiterste zuiden van Marokko" is dus bezet gebied waarvan het eigendom wordt betwist. Het weglaten van die informatie is natuurlijk in het voordeel van de bezetter.
Al eerder, in 2003, bracht NRC een recensie met dezelfde pointe van de roman Révolutions van dezelfde schrijver.
"Pas wanneer hij een Algerijnse vrouw ontmoet met een even ondoorzichtig origine, heeft hij enigszins het idee deel te nemen aan het hier en nu, pas dan heeft hij de illusie even echt te bestaan. `Elle est de nulle part, comme lui', schrijft Le Clézio: ook zij komt eigenlijk nergens vandaan."
Het is onsympathiek intellectueel gedraai: iedereen die zich een beetje informeert wéét waar mevrouw Le Clézio vandaan komt.

20-10-08 Een aanvulling is nodig want op 9 october werd kort na de publicatie van bovenstaande bekend, dat de schrijver de Nobelprijs voor de literatuur heeft gekregen. De NRC had kennelijk al een idee wie die prijs zou gaan krijgen en de nederlandse kwaliteitskrant heeft er uiteraard nog vele kolommen volgeschreven over Le Clézio waarbij vele landen en volkeren worden genoemd bij pogingen het kosmopolitische karakter van de romancier te illustreren. De woorden "West Sahara" zie ik er niet tussen staan. Volk noch land vind men kennelijk het noemen waard ondanks meneers mevrouw. Dat is een misser, maar niet alleen van de NRC, maar zo'n beetje van alle recensenten.
Het altijd lezenswaardige Western Sahara Info weet te melden dat het boek "Gens des nuages" door het echtpaar samen is geschreven, het gaat over een reis door de Sahara.