dinsdag 12 januari 2010

Saharaanse herder vermoord

De heer Mahjoub Mbarek Amaidane, Saharaans burger oorspronkelijk afkomstig uit El Aaiun, Westelijke Sahara, is woensdag 6 januari 2010 in de ochtend overleden, kort na een aanhouding door de Marokkaanse politie waarbij zijn identiteit werd vastgesteld. Na de controle is Amaidane verder gereden. Na enige tijd werd de auto van Amaidane achtervolgd door een busje van de gendarmerie en werd door schoten tot stoppen gedwongen. Mahjoub Mbarek Amaidane heeft zijn auto aan de kant gezet en is met de handen omhoog uitgestapt. Daarna is hij verpletterd onder zijn auto toen die kantelde omdat de voor- en achterbanden kapot werden geschoten. De wagen stond op de rand van de weg naast een soort greppel.
De heer Mahjoub Mbarek Amaidane was een gerespecteerd burger. Na bijna 30 jaar in de Phosbucraa mijnen gewerkt te hebben woonde hij voor 2 jaar in de woestijn bij Tan Tan, waar hij zijn kudde geiten en kamelen hoedde. Hij was de vader van 12 kinderen en was op zijn laatste reis vergezeld door zijn zoon van 14 jaar die nog steeds wordt behandeld voor zijn verwondingen in het ziekenhuis in Tan Tan, waar hij streng wordt bewaakt door de politie, zonder dat de familie toestemming krijgt hem te bezoeken.
Er is een klacht ingediend door de familie die vraagt om een onderzoek naar de omstandigheden rond de dood van de heer Amaidane met het doel dat de schuldigen worden gestraft. Maar gezien de aard van de Marokkaanse gendarmerie heeft men weinig hoop op een fatsoenlijke behandeling van de klacht.

Mahjoub Mbarek Amaidane is de oom van de marathonloper Salah Hmtou Amaidane die in Frankrijk politiek asiel heeft gekregen.

bron: Amis du Peuple du Sahara Occidental
Een reactie posten