maandag 18 januari 2010

Nederlands nieuws: Molukken, Wilders, van der Laan

In Culemborg is de noodverordening opgeheven en in plaats daarvan een samenscholingsverbod ingesteld voor de komende zes maanden. Dit alles wegens slaande ruzie tussen Marokkanen en Molukkers die al lange tijd gaande is.

De ruzie tussen Marokkanen en Molukkers in Culemborg was al een tijdje gaande voordat die tijdens oud en nieuwjaar weer oplaaide.
Er zijn al langer klachten over Marokkaanse jongeren in Culemborg, zoals over het slopen van een lijkwagen in 2005. Het is een schrijnend voorbeeld van wangedrag dat terugkeert in de verhalen; waarschijnlijk omdat de daders niet zijn gepakt en er nooit excuses voor zijn gemaakt.

Over Molukse jongeren zijn doorgaans niet veel klachten meer. Dat was anders toen de Molukse guerilla in Nederland was uitgebroken na het bezoek van Suharto in 1970. Dat is nu verleden tijd. Korter geleden zijn de Zuid Molukken zelf het toneel geweest van uiterst trieste conflicten waarbij Islamitische milities een hoofdrol speelden.

Aan de andere kant is er de laatste tijd een overvloed aan incidenten met Marokkaanse jongeren in Nederland: het scooterongeluk waarbij een voetganger is doodgereden waarna ziekenhuis personeel werd bedreigd; in een ander geval werd ziekenhuispersoneel gedwongen tot een reanimatiepoging; en is er gedonder in Zaltbommel.

Het web gonst van discussie. De Arabist Hans Jansen zegt dat het wangedrag de Islamistische manier is om andersdenkenden te bekeren, wat heftig wordt bestreden door bloggers als Peter Breedveld. Bij Amazightv staat een filmpje waarin de Marokkaanse handen worden schoongewassen. Het mediafenomeen Wilders bleef lang stil want heeft het heel druk met zijn proces maar wilde dan toch naar Culemborg; en daar is hij niet welkom.
Onder Molukkers is het in Culemborg ook niet gezellig.
Het is ijzig in Nederland en allemaal niet zo grappig.

De verantwoordelijke minister van der Laan gaat op 2 februari naar Culemborg. De PvdA minister van integratie gaat daarna, van 7 tot 11 februari, naar Marokko. Naar de Molukken gaat hij niet.
Een reactie posten