zaterdag 16 januari 2010

Gevangen Aminatu ereburgerDe Italiaanse gemeente Sesto Fiorentino heeft een zusterstad in het Saharaanse plaatsje Mahbes. Vorig jaar heeft Zahra Ramdán, (foto) bestuurslid van de Nationale Unie van Saharaanse vrouwen, in Sesto Fiorentino een plaquette onthuld ter gelegenheid van het 25-jarige verbond.
Afgelopen week heeft de gemeenteraad van Sesto Fiorentino met algemene stemmen besloten om Aminatu Haidar het ereburgerschap aan te bieden om uitdrukking te geven aan solidariteit met de Saharaanse die op vreedzame wijze het recht van haar volk op mensenrechten en zelfbeschikking verdedigd.

Aminatou Haidar is nu thuis in het door Marokko bezette Westelijke Sahara. Nadat zij in New York een prijs had opgehaald mocht zij van de hysterische Marokkaanse autoriteiten haar land niet meer in, wat pas veranderde na grote internationale druk. Maar nu is haar leven veranderd. Haar huis staat onder constante bewaking. Zij wordt voortdurend gevolgd waar zij ook gaat. Buitenlandse journalisten en sympathisanten worden tegengehouden, familie die haar wil bezoeken wordt lastig gevallen, bedreigd en soms mishandeld, familie en vrienden worden regelmatig wegens contacten met Aminatu opgepakt en vastgehouden.
Aminatu Haidar heeft een slechte gezondheid omdat ze lijdt aan bloedarmoede en een maagzweer. Ze komt de gevolgen van haar hongerstaking langzaam te boven. Tijdens haar verblijf in Spanje heeft ze goede medische verzorging gekregen en ze wil kunnen terugkeren om die behandeling af te maken omdat ze denkt dat ze geen goede verzorging kan krijgen in Marokko en de bezette Westelijke Sahara. Maar veel bewegingsvrijheid heeft zij als Saharaanse niet, ook al zit ze niet in de gevangenis.

Update 27-1-10:
* Aminatu is ondertussen naar Spanje gereist. In een gesprek met de krant “La Provincia” verklaard ze dat de toestand in haar land verslechterd.
* Op Amazigh.nl, een uitstekende nederlandstalige Berbersite, staat een uitgebreide Riffijnse discussie over de hongerstaking van Aminatu en de Westelijke Sahara.
Een reactie posten