zaterdag 3 oktober 2009

Antisemitisme


Bovenstaande cartoon is verboden in Marokko. Het plaatje moet de net getrouwde prins Moulay Ismael voorstellen. Omdat op de achtergrond een Davidster is getekend zou er sprake zijn van antisemitisme en belediging van het koningshuis. De krant die het had geplaatst is een paar dagen uit de roulatie gehaald.
Enige tijd geleden had de Sultan al verklaard dat de Holocaust bij 'de universele erfenis van de mensheid' hoort, waarmee hij bedoelde dat ook hij de Holocaust een vreselijke gebeurtenis vond. Er bestaat een project Aladin waarmee de Arabische wereld moet worden onderwezen over de Holocaust en de Sultan werkt daar aan mee. (De Marokkaanse betrekkingen met Iran waren al eerder verbroken, al had dat met een andere zaak te maken.)
En onlangs heeft de Sultan de hoogst mogelijk onderscheiding verleend aan Jason Isaacson, een directeur van het American Jewish Committee (AJC). Dat is een slimme zet. De Marokkaanse lobby in de USA is niet zo sterk maar de Joodse des te meer. De Marokkaanse regering wordt door deze dingen in Joodse kringen populair maar of dat daarbuiten ook zo is valt te betwijfelen.

De website van het Joods-Marokkaans Netwerk in Amsterdam is overigens al jaren niet aangepast.
Een reactie posten