dinsdag 30 maart 2010

nieuwsoverzichtWat er in Marokko aan de hand is wordt amper verteld in de Nederlandse media. Reizigers vertellen over stakingen en demonstraties.
Bovenstaande foto is gemaakt bij een protestactie in de Riffijnse stad el Hoceima door de lokale afdeling van de Association Nationale des Diplomes Chomeurs au Maroc oftewel de georganiseerde intellectuele werklozen van Marokko. Die actie staat niet op zichzelf. In de Hoceima regio is met name bij de Ait Waryagher-stam veel onvrede met name over de nasleep van de aardbeving van 2004 en de manier hoe de centrale overheid hiermee omging.

Hier is slechts belangstelling voor de uitzetting van Christenen die in Marokko een weeshuis hadden opgezet. Minister Verhagen heeft hierover de Tweede Kamer een brief geschreven. Vrienden zijn een kaartenactie richting koning Mohammed begonnen. Nederlandse Euro parlementariërs hebben een brief geschreven aan de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken.

De Belgische pers volgt de zaak Belliraj in verbijstering. Belliraj is als "super"-terrorist en collega van Bin Laden in Marokko veroordeeld tot levenslang onder andere voor moorden in België, op grond van Marokkaans bewijs en zonder Belgische dossiers. Leden van de Marokkaanse oppositie zijn samen met Belliraj achter de tralies verdwenen wegens samenzwering tegen Koning Mohammed. Het hoger beroep is nu begonnen en Belliraj en de verdachte politici zijn in hongerstaking gegaan. Zij hebben hun advocaten ontslagen.


De toestand in de bezette gebieden is onverminderd ernstig. Zeven Saharanen die op bezoek zijn geweest in de vluchtelingenkampen in Algerije zijn vanwege dat bezoek opgepakt en beschuldigd van hoogverraad en moeten zich verantwoorden voor een militair tribunaal. De beschuldiging is zeer willekeurig want dergelijke reizen zijn al eerder door Saharanen gemaakt zonder gevolgen en onlangs zijn er Saharanen teruggekeerd van eenzelfde bezoek en die zijn geen haar gekrenkt. De gevangenen zijn in hongerstaking gegaan. Een solidariteits-manifestatie is door de Marokkaanse politie gewelddadig uit elkaar geslagen.
Het is hoog tijd voor een actie voor toezicht op mensenrechten in Westelijke Sahara!

Een reactie posten