vrijdag 26 juni 2009

Hasj en terreur

De zaak Chakib el Khayari wordt steeds merkwaardiger. Zie El País. De rechtbank in Casablanca heeft Chakib drie jaar gevangenisstraf gegeven wegens belediging van de Marokkaanse overheid. In de motivering van het vonnis staat dat de veroordeelde tegen buitenlandse media heeft verklaard dat de Marokkaanse overheid laks is bij de bestrijding van de hasj-smokkel. Maar dat niet alleeen: Chakib zou dat hebben verklaard op verzoek van de Spaanse inlichtingendienst CNI in Nador. De CNI had een vestiging in Nador die moest dienen als Europese uitkijkpost tegen terroristische netwerken. De Marokkanen hebben niet alleen Chakib opgepakt maar ook het hoofd van de CNI in Nador uitgewezen en de vestiging van de CNI laten sluiten.
Nu, na de uitspraak komt daar bovenop de sluiting van de CNI vestiging in Tetouan die nog belangrijker is in de strijd tegen het terrorisme.

Door de onthullingen van Chakib voelde de Marokkaanse overheid zich gedwongen om op te treden tegen de hasj-smokkel. Als tegenmaatregel is Chakib opgepakt en worden Spaanse vestigingen van inlichtingendiensten gesloten. Marokko wil kennelijk deze boodschap afgeven: als jullie onze smokkel tegenwerken gaan wij moeilijk doen bij de strijd tegen Islamitische terreur.

Ondertussen is er een beleefde brief aan de Koning van Marokko gestuurd door de "European Coalition for Just and Effective Drug Policies" ENCOD. Zij willen graag dat Chakib wordt vrijgelaten. Chakib is niet alleen een activist tegen de criminele drugssmokkel maar ook een voorstander van de legalisatie van de hennepteelt.

Human Rights Watch spreekt over een onrechtvaardige veroordeling van een klokkenluider. "Today's harsh sentence against el-Khayari violates the basic right of freedom of expression, and the motive is to silence a leading human rights activist in the Rif region and to intimidate others".

Burgemeester Aboutaleb is nu opeens ook in Casablanca. Dat wordt hem kwalijk genomen omdat hij hier andere afspraken had. De vraag is waarom Aboutaleb zo nodig naar Casablanca moest voor een "beleefdheidsbezoek" op uitnodiging van de minister van Religieuze Zaken. Je zou bijna denken dat Rotterdamse Achmed wat adviezen moet verstrekken over de manier waarop de plooien bij Europese partners gladgestreken moeten worden.

Update: Marokko heeft deze week vijf Islamisten opgepakt die aanslagen zouden hebben willen plegen in Marokko en Spanje. Ze zouden afkomstig zijn uit de Spaanse enclave Ceuta en ook bezig zijn geweest met hasj-smokkel. De berichten zijn gebaseerd op een anonieme bron bij de Marokkaanse veiligheidsdienst.
Update II: Carlos Ruiz Miguel maakt gehakt van deze verhalen op het blog Desde el Atlántico.

Volgens een ander bericht deze week heeft Al Qaida een moord op een Amerikaan in Nouakchoutt geclaimd. Dat is de hoofdstad van Mauretanië, één van de landen die Christopher Ross bezoekt in verband met de vredesbesprekingen over West Sahara.
Een reactie posten