dinsdag 23 juni 2009

demo voor Chakib


De Riffijnse mensenrechtenactivist Chakib el Khayari zit al weer een hele tijd in de gevangenis. Woensdag 24 juni gaat een rechter uitspraak doen in zijn zaak. Wat heeft Chakib el Khayari verkeerd gedaan? Hij bemoeit zich met de hash-handel. En dat is een netelige kwestie. Een paar weken nadat hoge Marokkaanse officieren werden opgepakt vanwege de smokkel met speedboten naar Spanje werd Chakib opgepakt. Riffijnse activisten waaronder Chakib hebben campagne gevoerd om de smokkelaars aan te pakken. Volgens Asis Aynan werd na zijn aanhouding door het Marokkaans ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard dat Chakib geld uit het buitenland ontving om de Marokkaanse overheid zwart te maken. En dat is strafbaar.

Chakib heeft als mensenrechtenactivist in de Rif problemen met de handel in hasj die zijn samenleving criminaliseert. Hij is een voorstander van zowel het aanpakken van de criminaliteit als het legaliseren van de hasj-handel. En zoals je mag verwachten heeft hij daarover ook in Nederland gesproken want zijn standpunt sluit goed aan op het Nederlandse. Helaas heeft hij hier voornamelijk gesproken met mensen uit de Rif en niet met de pers of volksvertegenwoordigers.

Woensdag is er een demonstratie voor de Marokkaanse ambassade om te pleiten voor de vrijheid van de grote Riffijnse klokkenluider Chakib.UPDATE: Chakib is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens belediging van het koninkrijk Marokko. Zie: NRC Handelsblad, Reuters, Kabyle.com en El Pais onder andere.
Een reactie posten