zaterdag 13 juni 2009

Verkiezingen


De verkiezingen voor het Europees parlement zijn in Nederland goed verlopen voor de partijen op de rechtervleugel. Zowel de pro-Europese D'66 als de anti-Europese PVV hebben gewonnen. De PVV is de partij die strijd tegen het Islamitisch fascisme in Nederland. Dat begrijpen ze bij de PVV zelf niet helemaal. PVV-voorman Wilders noemt de Koran een fascistisch boek en de Islam een fascistische ideologie. Dat wijst op onbegrip van zowel de Islam als het fascisme. Deze verwarde wijze van uitdrukken van een breed gedragen politiek streven, die tegen de dreiging van het fascisme onder het Islamitisch banier, door Wilders heeft een prijs. Anderen in Nederland beschouwen de PVV daardoor vooral als een anti-Islamitische partij en daarom zelfs als een christelijk-fascistische partij. Dat is deze week goed te zien in de Groene Amsterdammer en Vrij Nederland.

De Groene en de VN zijn bladen die vrijwel niets schrijven over de Westelijke Sahara, het land dat zoveel te lijden heeft van het Marokkaans fascisme. Kees Beekman is de Marokko correspondent van de Groene. Hij noemt de Westelijke Sahara ongeveer 1 keer per jaar in een bijzin. Deze week gaat zijn column over de verkiezingen in Marokko. Maar geen woord over West Sahara. Toch is daar wel wat over te melden: de Saharaanse president heeft protest aangetekend bij de Verenigde Naties over de verkiezingen in het illegaal geannexeerde land. Ook Volkskrant correspondente Greta Riemersma brengt dat nieuws niet.

De grote winnaar van de verkiezingen in Marokko en het bezette gebied is de PAM, de partij van het koninklijk hof. Een partij die zich keurig en modern voordoet maar toch niet zo modern is dat zij het internationaal erkende recht van de Saharanen op zelfbeschikking wil erkennen.

Geen opmerkingen: