Om te beginnen bleken nogal wat veteranen verontwaardigd omdat hij op hun feestje verstek moest laten gaan. Uit dat feit kan je opmaken dat zijn reis nogal plotseling en niet onbelangrijk was. Toch gaf Aboutaleb in eerste instantie als reden voor zijn reis dat hij een beleefdheidsbezoek moest brengen in het kader van de stedenband Rotterdam - Casablanca.
Dan laat Leefbaar Rotterdam merken dat zij reden zien voor achterdocht en boosheid.
Burgemeester Aboutaleb zegt in een reactie dat het aanhalen van de banden met zusterstad Casablanca onderdeel is van het internationale beleid van de gemeente.
,,Ik heb gesproken met de burgemeester, de politie-officier en mensen uit de haven. Daarbij ging het onder meer om terrorisme en jeugdcriminaliteit. Deze samenwerking is overigens ingezet door mijn voorganger Opstelten.’’
Vervolgens blijkt de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen onaangenaam verrast.
,,De minister van Justitie en ik zijn er onlangs nog geweest en hebben de Nederlandse standpunten helder uiteengezet.''
Aboutaleb heeft in de Rotterdamse zusterstad Casablanca gesproken over onder andere terrorismebestrijding en radicalisering maar in de hoofstad Rabat had de burgemeester bovendien gesprekken met de ministers van Buitenlandse en Religieuze Zaken.
Daardoor wordt men nieuwsgierig. Wat heeft Rotterdamse Achmed dan precies gedaan in Marokko? Leefbaar Rotterdam stelt schriftelijke vragen.
En de fractievoorzitter van de SP maakt er een "grap" over.
’Burgemeester Aboutaleb is naar Marokko vertrokken om de aanvoerlijnen voor onze coffeeshops open te houden!’
Ha ha.
In dezelfde week publiceerde de commissie van Donk zijn rapport aan de Tweede Kamer. In het rapport gaat het vooral om cannabis; om Nederlandse cannabis.
In het rapport wordt met geen woord gesproken over de aanvoer van hasj vanuit Marokko. En dat is opvallend omdat in het rapport van de commissie van Traa staat genoteerd dat het Marokkaanse koninghuis tot zijn nek in die handel zit. Of zou er na al die jaren veel zijn veranderd?
Nee. De zaak van Chakib el Khayari toont aan dat Marokko niet is veranderd. De Riffijnse mensenrechtenactivist is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf omdat hij in de buitenlandse pers heeft verklaard dat de Marokkaanse overheid door de hasj-handel tot in de hoogste regionen is gecorrumpeert. En omdat Chakib dat zou hebben gedaan in samenwerking met de Spaanse geheime dienst zijn de Spaanse inlichtingenposten in Nador en Tetouan door Marokko gesloten als represaille. Die Europese uitkijkposten zijn bedoeld om te waken tegen de dreiging van terreur.
En Aboutaleb zit een paar dagen later in Marokko te praten over drugs, terrorisme en religieuze zaken. Zou er zijn gesproken over de zaak Chakib?
Het wordt niet gevraagd, ook niet door Verdonk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten