donderdag 19 maart 2009

Fugro : een militaire onderaannemer


Het Nederlandse bedrijf Fugro zoekt naar olie. Het Noorse dochterbedrijf Fugro-Geoteam zoekt naar olie voor de kust van de Westelijke Sahara, het gebied dat illegaal is geannexeerd door Marokko. Dat doen zij in opdracht van het Amerikaanse bedrijf Kosmos Energy, dat een licentie heeft gekocht van de Marokkaanse overheid voor het gebied waar mogelijk olie zit en dat bekend staat als de Boujdour offshore blocks 1-23. De Noorse onderzoeksgroep Norwatch heeft een document ontdekt waaruit duidelijk wordt dat de Marokkaanse marine is ingeschakeld bij de zoektocht van Fugro.
Fugro is ingeschakeld bij een marine operatie van Marokko. Het Nederlandse bedrijf maakt zich daarmee schuldig aan de voorbereiding op de illegale plundering van Saharaanse grondstoffen.


De levering van Nederlandse oorlogsschepen aan Marokko komt hiermee in een ander daglicht te staan. Zij worden geleverd onder het voorwendsel dat de Marokkaanse marine met de schepen de stroom vluchtelingen naar Europa kan tegengaan. Maar tegen de tijd dat de fregatten zullen worden geleverd zal men klaar zijn voor het bouwen van de productieplatforms in zee. Het bouwen of in gebruik nemen van die olieboorplatforms kan voor de Saharanen een reden zijn het bestand te verbreken. En dan komen die fregatten van pas voor Marokko en zijn bondgenoten bij het plunderen.
Een reactie posten