dinsdag 6 januari 2009

Aboutaleb's belang

Rotterdam heeft sinds gisteren Achmed Aboutaleb als burgemeester. Opnieuw is daarmee de kwestie van de Marokkaanse nationaliteit ter sprake gekomen hoewel velen deze discussie het liefst vermijden. Bij het schetsen van de problemen die kunnen voortvloeien uit de verplichtingen ten aanzien van de bijna onuitwisbare Marokkaanse nationaliteit wordt soms de kwestie West Sahara genoemd. Ronald Reuderink schrijft:
Stel de Verenigde Naties besluit dat het nu wel lang genoeg heeft geduurd met de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara en dat Marokko wordt veroordeeld en dat er harde sancties worden opgelegd. De Nederlandse regering besluit deze sancties volledig te ondersteunen. Dan is het mogelijk dat een minister of staatssecretaris die ook een Marokkaanse nationaliteit heeft in Marokko kan worden opgepakt wegens landsverraad. Mogelijk kan hij of zij zelfs veel andere landen niet bezoeken omdat mogelijk die landen vinden dat ze in moeten gaan op het verzoek van Marokko om deze staatsburger met de Marokkaanse nationaliteit uit te leveren omdat die landen landsverraad wel als een strafbaar feit erkennen. (..)
Gezien bovenstaande is het mogelijk dat de Nederlandse regering zich gedwongen voelt om de sancties van de V.N. niet over te nemen omdat het de belangen van één minister (of staatssecretaris) ernstig schaadt. Hij of zij zou niet eens meer op familiebezoek kunnen gaan en we moeten toch rekening met elkaar houden. Dan zou het belangenconflict van één minister of staatssecretaris de vrijheid van handelen van de regering kunnen beperken.
De vragen die worden opgeroepen zijn terecht. Maar het zijn ook vragen waarbij het belang van de Saharaanse vluchtelingen niet centraal staat.
Een reactie posten