woensdag 14 januari 2009

Fugro vist in troebel water


Fugro N.V. is een Nederlands bedrijf dat naar olie zoekt. Het heeft overal dochterondernemingen. In Noorwegen heeft het bedrijf een dochter met de naam Fugro-Geoteam en de baas daarvan is heer Jonkman, die tevens ook financieel directeur is van Fugro NV in Nederland. In 2004 heeft Jonkman deftig verklaart dat zijn bedrijf zich maatschappelijk verantwoord wil opstellen en dat Fugro daarom de plannen om in de bezette Westelijke Sahara naar olie te zoeken zou stopzetten. Nu blijkt dat Fugro toch stiekum een contractje heeft afgesloten met de Marokkaanse bezetter. Hoewel... stiekum? Ze hebben het allergrootste onderzoekschip ernaar toe gestuurd, de Geo Caribbean. Dat loopt dus snel in de gaten en nu zijn er een hoop mensen teleurgesteld.

* De Western Sahara Resource Watch heeft op 12 januari een open brief gestuurd met het verzoek om het schip terug te trekken.
* Op verzoeken om informatie van Norwatch over het gewijzigde standpunt reageert het bedrijf niet.
* Ook de Nederlandse Stichting Zelfbeschikking West-Sahara heeft een persverklaring uitgebracht waarin zij stellen dat het bedrijf geen antwoord geeft op hun vragen.
* De grootste Noorse vakvereniging voor de olieindustrie, met leden bij Fugro, heeft de operatie veroordeeld.
* De Deense Faroer Minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dinsdagavond tegenover een Faroer dagblad dat zij de zaak in onderzoek zal nemen. Fugro heeft een Deens schip gecharterd voor de bevoorrading.
* En zojuist komt persburo Reuters met breaking news: Polisario warns Fugro on W. Sahara oil exploration.
Een reactie posten