woensdag 10 september 2008

Marokko napraten

Dagblad Trouw informeert haar lezers over de trip van Condoleeza Rice door Noord Afrika. Ze gebruiken daarvoor een bericht van Novum/AP . Hetzelfde bericht staat ook bij het Maghreb Magazine. Het is jammer dat men dat bericht kritiekloos overneemt want over het probleem West Sahara wordt de visie van de Marokkaanse minister zonder tegenspraak of nuance nagepraat waardoor een éénzijdige boodschap wordt overgebracht. Het gaat om deze zin:
Een complicerende factor is de door Algerije gesteunde onafhankelijkheidsbeweging Polisario, die een referendum over het recht op zelfbeschikking van de bevolking van de West-Sahara eist.

Dat is een verkeerde voorstelling van zaken. Het probleem West Sahara is géén probleem tussen Marokko en Algerije maar wél een probleem tussen Marokko en de Saharanen. Op het diplomatieke toneel worden de Saharaanse belangen vertegenwoordigd door Algerije maar dat komt omdat de Saharaanse regering daar in ballingschap verkeert. Algerije heeft het probleem met Rice besproken omdat Rice niet direct met de Saharanen spreekt.
Het Polisario is geen "complicerende factor" maar de enige partij die er voor Marokko toe doet. Als het Polisario een akkoord heeft met Marokko zal Algerije zich niet meer met de kwestie bemoeien. Net als de VN.
Bovendien is het probleem niet dat het Polisario "een referendum eist" want een referendum is nu juist een mogelijkheid die een oplossing kan bieden en waar de MINURSO nu al jaren voor in stand wordt gehouden. En juist voor het bezoek van Rice weet de Marokkaanse veiligheidsdienst een aanslag van Al-Kaida op de Minurso te voorkomen. Opvallende timing.

Aanvulling: ik heb geen andere bronnen voor dit bericht van Adnkronos kunnen vinden maar het schijnt in de Arabisch-talige pers wel een item te zijn geweest.

Een reactie posten