dinsdag 16 september 2008

Prijzen


De Saharaanse vrijheidstrijd is in Nederland ten onrechte weinig bekend. Maar de vrijheidstrijd wordt in het buitenland veelvuldig geprezen. Terwijl de militaire tak van het Front Polisario, hoewel soms tandenknarsend, zich in hun gebied tot nu toe heel netjes aan de wapenstilstand houdt is het Saharaanse burgerverzet in het bezette gebied volhardend, demonstratief en geweldloos. Een belangrijke rol in dat verzet wordt gespeeld door de vrouwen.
Onlangs was mevrouw Elghalia Jimi in Nederland. Vorig jaar was de studente Rabab Amidane hier. Ook Aminatou Haidar heeft eerder Nederland bezocht. Zij kreeg niet de aandacht die zij verdiende. Aan haar is de Zilveren Roos toegekend en ook de Juan Maria Bandres mensenrechtenwerk-prijs, en zij heeft een nominatie voor de Sakharov prijs gekregen en het ereburgerschap van Napels en nu heeft ze de Robert F. Kennedy mensenrechtenprijs gewonnen.
Zie ook: ASVDH en OneHumpOrTwo.

Verder heeft Suzanne Scholte de Seoul Vredesprijs ontvangen vanwege haar werk ten bate van Noord Koreaanse en Saharaanse vluchtelingen bij het Amerikaanse Defense Forum dat tijdens de jaren van Ronald Reagan is opgericht.
Een reactie posten