maandag 4 augustus 2008

Dakhla en van Walsum


De president van de Saharaanse republiek, Abdelaziz, heeft in een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, melding gemaakt van een aanval door "duizenden Marokkaanse kolonisten" op Saharaanse vissers. Het incident heeft plaatsgevonden op maandag 21 juli rond 19.15 uur in de regio "Einterft", ongeveer 65 kilometer ten noorden van de stad Dakhla. Daarbij zijn tientallen gewonden gevallen, die met name worden genoemd. Er zijn vijftien winkels van Saharanen geplunderd en veel auto's van Saharaanse vissers zijn vernield. De Saharaan Mr. Amarna ould Belaïd zou in zee geworpen zijn en wordt sindsdien vermist. President Abdelaziz beschuldigd de Marokkaanse overheid van actieve steun aan het kolonistengeweld.
Afrol news geeft meer achtergrond informatie en bij Onehumportwo staat het laatste nieuws. Maar er is niet veel te melden. De VN heeft nog geen reactie gegeven.

Er speelt nog een ding bij de VN en dat is de bezigheid van de haagse meneer van Walsum met het conflict. Het Polisario heeft al een paar keer laten weten dat ze meneer van Walsum niet meer als een onpartijdige bemiddelaar beschouwen. Men is diep gekrenkt door de botte opmerking van van Walsum dat de onafhanklijkheid waar men al zo lang en bitter voor strijd "geen realistisch doel" is. Het is waarschijnlijk niet alleen die opmerking. De Nederlandse wapenhandel met Marokko zal ook een rol spelen, en vooral de weigering van de VN om zich in te spannen voor de veiligheid van de Saharaanse bevolking in het door Marokko bezette gebied. Daar woedt al jaren een ongewapende strijd tegen de Marokkaanse bezetting, in het Arabisch: een intifada. De Marokkaanse inzet van kolonisten daartegen zoals nu in Dakhla is een nieuw fenomeen in het conflict: het is etnisch geweld.

Van Walsum behandeld het conflict uitsluitend als een burocratisch conflict tussen twee jurisdicties. De belangen van de onderdrukte Saharaanse burgers zijn ondergeschikt in zijn über-realistische wereldbeeld. Van Walsum ziet geen mogelijkheden voor een oplossing zolang de Veiligheidsraad niet wil dreigen met bombardementen. Als dat het enige werktuig is dat de man wil inzetten dan is hij daarmee ongeschikt voor bemiddeling in dit Maghrebiaanse dilemma waarin van Saharaanse zijde de inzet van militair geweld wordt vermeden.

De VN heeft nog geen reactie op de Saharaanse afwijzing van onze topdiplomaat van Walsum. Van Walsum zelf blijft ondertussen aan zijn stoel bij de VN plakken. En de Marokkanen vinden het allemaal best want tijdrekken is hun specialiteit.
Western Sahara Info heeft een goed overzicht van de toestand tot zover.
---
Aanvulling: Upes bericht dat de Amerikaanse senatoren James Inhofe, Edward Kennedy, Sherrod Brown, Russ Feingold, Jim DeMint, en Herbert H. Kohl in een brief aan de US Secretary of State, Condoleezza Rice, hebben gevraagd bij de VN aan te dringen op een onderzoek naar de gebeurtenissen in het vissersplaatsje "Einterfet”.
"We believe robust investigations are needed to verify these reports"
Een reactie posten