zondag 3 augustus 2008

Buitenlandse zaken

Marokko wil voor de kwestie West-Sahara een voorbeeld nemen aan de manier waarop Indonesia het conflict in Aceh tot bedaren heeft gebracht, zo vertelde de secretaris-generaal van het Marokkaans ministerie van Buitenlandse Zaken, Omar Hilale aan de Jakarta Post. Indonesia heeft Atjeh autonomie aangeboden en dat aanbod is in de nasleep van de tsunami uiteindelijk aangenomen. "De leider van de GAM, de beweging voor Vrij Atjeh, is nu de gouverneur van Atjeh voor Jakarta. Wij bieden hetzelfde aan het volk van West Sahara en het Polisario."
En inderdaad: de gouverneur is inderdaad van de GAM maar die is niet benoemd in het kader van een éénzijdig autonomie-aanbod maar gekozen door het volk van Atjeh zoals overeengekomen in vredesonderhandelingen, onder toezicht van de internationale Aceh Monitoring Mission..
Voor West Sahara is er ook al zoiets en dat heet MINURSO, de monitoring missie van de VN voor verkiezingen over de toekomst van West-Sahara.
Omar denkt echter niet dat het Marokkaanse aanbod wordt aangenomen omdat het Polisario volgens hem geen onafhankelijke organisatie is maar "een creatie van Algerije". Lekker constructief, die Omar.

De Koning van Marokko, de leider der gelovigen dus, heeft ondertussen in eigen persoon geklaagd bij Algerije over de gesloten grens tussen de twee landen. Die grens is in 1994 gesloten na een schietpartij in een hotel in Marrakesh waarvan de Marokkaanse regering de Algerijnse beschuldigde. Algerijnen hebben gezegd dat de grens pas weer open gaat als Marokko het heeft goedgemaakt met de Saharanen. Kan nog wel even duren dus.
Een reactie posten