zaterdag 31 mei 2008

Marokkaanse grensproblemen

De eerste poll op deze website is voorbij. De vraag was: Met welk buurland heeft Marokko grensconflicten? En de antwoorden konden zijn:

  1. "Algerije"
  2. "Algerije en Spanje"
  3. "Algerije, Spanje en West-Sahara"
  4. "geen"

De antwoorden staan voor politieke opvattingen:
  1. De Marokkaanse dat er alleen een conflict met buurland Algerije is omdat Saharanen slechts Algerijnse marionetten zijn; en dat het "bruikleen" van de Spaanse enclaves geen punt is.
  2. De Marokkaanse dat Saharanen marionetten zijn van het seculiere Algerije en dat er zo snel mogelijk een eind moet komen aan de Spaanse-christelijke bezetting van Islamitisch gebied.
  3. De internationale opvatting dat de grenzen van het Koninkrijk Marokko vast zijn gelegd bij haar oprichting en dat overschrijding daarvan een schending van die grenzen is.
  4. De opvatting van de Marokkaanse toeristenindustrie en het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken.

Er mist in de poll overigens een optie waarin het grensprobleem met Mauretanië wordt genoemd. Dat probleem is er óók nog zoals duidelijk wordt als je goed kijkt naar deze kaart van de Verenigde Naties. (Klik erop voor een vergroting.)

Marokko heeft zijn verdedigingswal tegen het Polisario gedeeltelijk op Mauretaans gebied geplaatst, net in de hoek bij Boucraa. Op de kaart is ook te zien dat veel Mauretaans gebied ontoegankelijk is gemaakt (Restricted area) vanwege het staakt-het-vuren. Kennelijk wordt over deze grensoverschrijdende actie van Marokko niet geklaagd om geen oude wonden open te rijten: in de jaren zestig wilden Marokkaanse politici het bestaan van een onafhankelijk Mauretanië niet erkennen omdat ook dat land een provincie van Marokko zou moeten zijn.


Overigens is de uitkomst van deze computer-poll volgens nederlandse deskundigen helemaal niet betrouwbaar! En dat zal ook voor de volgende poll gelden.
Een reactie posten