zaterdag 31 mei 2008

Marokkaanse grensproblemen

De eerste poll op deze website is voorbij. De vraag was: Met welk buurland heeft Marokko grensconflicten? En de antwoorden konden zijn:

  1. "Algerije"
  2. "Algerije en Spanje"
  3. "Algerije, Spanje en West-Sahara"
  4. "geen"

De antwoorden staan voor politieke opvattingen:
  1. De Marokkaanse dat er alleen een conflict met buurland Algerije is omdat Saharanen slechts Algerijnse marionetten zijn; en dat het "bruikleen" van de Spaanse enclaves geen punt is.
  2. De Marokkaanse dat Saharanen marionetten zijn van het seculiere Algerije en dat er zo snel mogelijk een eind moet komen aan de Spaanse-christelijke bezetting van Islamitisch gebied.
  3. De internationale opvatting dat de grenzen van het Koninkrijk Marokko vast zijn gelegd bij haar oprichting en dat overschrijding daarvan een schending van die grenzen is.
  4. De opvatting van de Marokkaanse toeristenindustrie en het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken.

Er mist in de poll overigens een optie waarin het grensprobleem met Mauretanië wordt genoemd. Dat probleem is er óók nog zoals duidelijk wordt als je goed kijkt naar deze kaart van de Verenigde Naties. (Klik erop voor een vergroting.)

Marokko heeft zijn verdedigingswal tegen het Polisario gedeeltelijk op Mauretaans gebied geplaatst, net in de hoek bij Boucraa. Op de kaart is ook te zien dat veel Mauretaans gebied ontoegankelijk is gemaakt (Restricted area) vanwege het staakt-het-vuren. Kennelijk wordt over deze grensoverschrijdende actie van Marokko niet geklaagd om geen oude wonden open te rijten: in de jaren zestig wilden Marokkaanse politici het bestaan van een onafhankelijk Mauretanië niet erkennen omdat ook dat land een provincie van Marokko zou moeten zijn.


Overigens is de uitkomst van deze computer-poll volgens nederlandse deskundigen helemaal niet betrouwbaar! En dat zal ook voor de volgende poll gelden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Van Kaas,

Ik denk personnlijk niet dat Marokko grens problemen met Algerije, Mauritanie en Spanje heeft. Algerije wil niet haar grenz(en) met Marokko openen. Met Spanje zie ik eigenlijk absoluut geen probleem. Sebta en Mellilia hebben een beperkete statut en ik denk dat een solutie met Spanje (condominuum) mogelijk is.
En met de Sahara is er geen probleem: het is marokkos sahara.

Amina
Peace

van kaas zei

Dag Amina,
Bedankt voor je reactie. Wat je opmerking betreft:
Als er een oplossing mogelijk is (of een solutie zoals je dat noemt) voor Sebta en Melilla, dan moet er toch eerst een probleem zijn? Toen de Koning van Spanje er op bezoek ging deden sommige Marokkanen heel erg verontwaardigd, dus er speelt wel degelijk iets. Vergeet de bezetting van het Peterselie-eiland ook niet. Marokko is duidelijk ontevreden over de grens met Spanje.
Algerije wil haar grens met Marokko niet openen, (als ik me niet vergis heeft Marokko die zelf gesloten) maar staan die grenzen dan wel vast? Is er volledige overeenstemming over de loop van de grenzen? In 1963 is er nog gevochten om de regio Tindouf, tijdens de Guerre des Sables, zoals je zal weten.
Tot slot. Als je zegt dat er geen probleem is met de Westelijke Sahara dan is dat een heel flauw cynisch grapje.

Anoniem zei

Weet je wie grensproblemen heeft? Nederland! Al die allochtonen hier...