woensdag 27 mei 2009

Justitie

De Nederlandse minister van Justitie, Hirsch Ballin, brengt een bezoek aan Marokko van 25 tot en met 28 mei. Vandaag wordt bekend gemaakt dat de twee landen een rechtshulpverdrag willen sluiten. Volgens de Elsevier gaan "Nederland en Marokko samen op boevenjacht". Volgens de Telegraaf wil Hirsch Ballin dat Marokko informatie over ernstige misdragingen van Nederlandse vakantiegangers in Marokko doorgeeft aan de justitie in Nederland. De NRC schrijft eenvoudig: "Verdrag over rechtshulp met Marokko nabij" naar aanleiding van een verslag dat Hirsch Ballin heeft gegeven over zijn vierdaags bezoek. Volgens Nu.nl zijn er afspraken gemaakt waardoor illegale Marokkanen voortaan sneller teruggestuurd kunnen worden, en is gesproken over het aanstellen van een coördinator bij het Marokkaans ministerie van Justitie voor hulp bij zaken rond kinderontvoering.
De Limburger heeft het nieuws dat Marokko niet bij voorbaat afwijzend staat tegenover een Nederlandse voornaam voor Nederlands-Marokkaanse kinderen "Ahmed Jan moet kunnen".

Vandaag komt er ook het nieuws over de spionagezaak van René L. De ex-agent wordt vervolgd voor het schenden van de geheimhoudingsplicht. Dat is iets anders dan spionage, en minder ernstig. Er is kennelijk een deal gesloten met Marokko. Hirsch Ballin zegt daarover: "De ontslagen agent wordt vervolgd, en niet vrijwilligers maar autoriteiten wisselen gegevens uit."
Dus het verhaal is nu dat René L als vrijwilliger heeft gewerkt voor de Marokkaanse geheime dienst en dat hij slechts de geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Als het ware een uit de hand gelopen vriendendienst voor de goede zaak. En dat is heel wat anders dan werk als spion in dienst van een vreemde mogendheid. Spionnen werken voor vijandelijke mogendheden en dat is Marokko natuurlijk niet ...

Er is geen woord in de pers verschenen over de politieke gevangenen in Marokko, zoals Chekib el-Khayari en de gevangen gehouden Saharanen.

Ook het lot van de politieke gevangene Yahya Mohamed El Hafed die in hongerstaking is gegaan wordt niet gevolgd door Nederlandse media. Dat is kortzichtig en dom. Volgens de laatste berichten is hij in coma geraakt. Dit is niet alleen slecht voor hem, maar ook voor het vredesproces in de Maghreb. En daarom uiteindelijk ook voor Nederland.

Geen opmerkingen: