woensdag 11 februari 2009

Studenten in Noorwegen bezorgen brief bij Fugro

Studenten van het Red Cross Nordic United World College (RCNUWC) hebben een brief bij het Nederlands-Noorse bedrijf Fugro Geoteam bezorgd waarin wordt gevraagd om hun schip de 'Geo Caribbean" uit de bezette wateren in de Westelijke Sahara terug te trekken. De brief werd overhandigd door de Saharaanse student Basiri Mulay El-Hasan.Het Red Cross Nordic United World College wordt gesponsord door Scandinavische regeringen en het Rode Kruis. Het college is gericht op de bevordering van de mensenrechten, milieu-, en Noordse waarden en belangen. De school is gevestigd in het westen van Noorwegen. Het heeft 200 studenten in de leeftijd van 16 tot 19 jaar, allen geselecteerd op basis van verdienste uit meer dan 80 landen.

Dit is de tekst van de brief:
--------------------------

Fugro Geoteam
Hoffsveien 1C
0275 Oslo
Noorwegen

Trek u terug uit de bezette gebieden van West-Sahara!

Flekke, 20 januari, 2008

Wij, de studenten van het Red Cross Nordic United World College, hebben besloten om deze open brief aan het Fugro-Geoteam te schrijven. Onze school is een internationale school met leerlingen uit 80 verschillende landen, en ook uit de Saharaanse vluchtelingenkampen in Algerije. We willen graag onze teleurstelling over het Fugro-Geoteam uitspreken en vragen dat uw bedrijf onmiddellijk het schip de "Geo Caribbean" uit de bezette wateren van de Westelijke Sahara terug haalt.

De Westelijke Sahara is vandaag het laatste onopgeloste koloniale probleem in Afrika. Het gebied is een voormalige Spaanse kolonie en werd verlaten in 1975 met de belofte dat er een referendum over zelfbeschikking voor het Saharaanse volk zou worden gehouden. Die belofte is gebroken. In plaats daarvan drong Marokko het grondgebied van de Westelijke Sahara binnen waardoor Saharanen werden gedwongen hun vaderland te ontvluchtten. Vele Saharanen werden gedood, raakten gewond of verdwenen in de woestijn ten gevolge van de brute invasie. Tegenwoordig leven veel Saharanen in vluchtelingenkampen in de woestijn in het zuiden van Algerije. Dit is een van de meest onherbergzame plaatsen van de wereld.

Op 27 februari 1976 heeft het Polisario Front, dat is erkend door de VN als het enige vertegenwoordigende lichaam van de Saharaanse bevolking, de Saharawi Arabische Democratische Republiek (SADR) uitgeroepen. Vandaag wordt de SADR erkend door meer dan 80 landen over de hele wereld.

Het feit dat het Fugro-Geoteam zoekt naar olie voor de kusten van de bezette Westelijke Sahara druist in tegen alle internationale wetgeving. Volgens een juridisch advies van de VN onder-secretaris-generaal voor juridische zaken in 2002, is het niet legitiem voor Marokko om naar de olie te blijven zoeken in de Westelijke Sahara als de Saharanen daar bezwaar tegen maken. We zien geen bewijs dat Fugro-Geoteam overleg heeft gehad met de Saharaanse bevolking vóór het binnengaan van het grondgebied, dat volgens het Internationaal Hof van Justitie behoort tot de Saharaanse bevolking.

Nadat in 2005 was gebleken dat de Amerikaanse onderneming Kerr-McGee, waarin Noorwegen geld in had gestoken, naar olie zocht voor de kust van de Westelijke Sahara, trok Noorwegen haar investeringen terug. Per Kristian Foss, die op dat moment de Noorse minister van financiën was, verklaarde dat Kerr-McGee's acties een ernstige schending waren van fundamentele ethische normen. Het is dan ook bijzonder teleurstellend om te zien dat een nieuwe Noorse onderneming is betrokken bij dit soort handel.

De studenten van het Rode Kruis Nordic United World College eisen daarom dat het Fugro-Geoteam onmiddellijk stopt met het zoeken naar olie en zich terugtrekt uit de Westelijke Sahara.


Hoogachtend,

De studenten van het Red Cross Nordic United World College.

Een reactie posten