woensdag 20 maart 2013

Son of the Clouds in 's-Gravenhage

De website van de Solidariteitsgroep Westelijke Sahara is vernieuwd! U hoeft daar niet naartoe want hier staat het nieuwste nieuws vandaar dat ik even voor u naarhier getransponeerd heb.
~~~

Dit weekend: Bardem's film over Westelijke Sahara in Den Haag

bardem_510.jpg

De documentaire “Sons of the Clouds” van oscarwinnaar Javier Bardem gaat deze vrijdag in Nederland in première tijdens Amnesty International’s fimfestival in Den Haag. De docu toont het verhaal van de Saharawi’s vergeten strijd voor onafhankelijkheid van de Marokkaanse bezetter.
Published: 19.03 - 2013 09:16Printer version    
Foto: Javier Bardem en Kerry Kennedy van het Robert F Kennedy Center for Human Rights, bij de vertoning van 'Sons of the Clouds' in New York.

Javier Bardem is bekend van onder meer ‘No Country for Old Men’ en ‘Skyfall’. Hij staat al jaren op de barricaden voor de rechten van het Saharawi volk. In zijn documentaire ‘Sons of the Clouds’ wil hij de wereld kennis laten maken met het vergeten conflict omtrent de Westelijke Sahara.
sons_of_the_clouds_the_last_colony-609238068-large.jpeg
De film wordt tijdens het Movies That Matter Filmfestival vertoond op vrijdag 22 maart om 21 uur in Filmhuis Den Haag zaal 3. Voorafgaand is er een debat met Brits journalist Stefan Simanowitz, D66 Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma  Mohamed Cheikh Elmoutaoikil, mensenrechtenactivist van het Collectief van Saharawi Mensenrechtenactivisten (CODESA). Moderator van dienst is
schrijfster Nicolien Zuidgeest.

Extra vertoningen;

Zaterdag 23 maart, 12:30 uur, in Theater aan het Spui 2, Den Haag
Zondag 24 maart, 10:30 uur, in Theater aan het Spui 1, Den Haag


In 'Sons of the Clouds' is te zien hoe het Saharaanse volk een speelbal is geworden in de politieke spelletjes van Noord Afrikaanse landen, en van grootmachten als Frankrijk en de Verenigde Staten.

Toen Spanje in 1975 zijn voormalige kolonie los wou laten, viel Marokko het land binnen. Een groot deel van het Saharaanse volk vluchtte voor het oorlogsgeweld. Zij leven vandaag nog steeds in erbarmelijke omstandigheden in Algerijnse vluchtelingenkampen. De achtergebleven Saharawi zijn slachtoffer van verregaande mensenrechtenschendingen door het Marokkaanse regime. Het Saharaanse volk leeft van elkaar gescheiden door een militair versterkte muur van meer dan 2000 kilometer, die Marokko dwars door de Sahara optrok. Marokko bezet vandaag drie kwart van de Westelijke Sahara, ten westen van de muur. De oostkant wordt door het Polisario gecontroleerd.

De Verenigde Naties menen dat de Saharawi recht hebben op een referendum waarin ze zich kunnen uitspreken over de toekomst van hun land. Marokko blijft dat echter halsstarrig weigeren.


Een reactie posten