donderdag 20 december 2012

Voorlichting aan Marokkanen over de grondwet

Marokko heeft in Nederland een ambassade en consulaten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Bosch. In Den Bosch is dit jaar een nieuwe consul aangesteld en ter gelegenheid daarvan heeft de man Marokkanen in de regio uitgenodigd voor een bijeenkomst voor een toespraak. Zijn boodschap was onder andere dat de waakzaamheid tegen de "separatisten" van het Polisario moet worden verscherpt. Maar die raad kan problemen opleveren. In Duitsland is een Marokkaan opgepakt wegens spionage omdat hij sympathisanten van het Polisario bespiedde.

Behalve al die consulaten met hun personeel ontvangt Nederland ook regelmatig hoge Marokkaanse gasten. Binnenkort komt de minister van communicatie op bezoek volgens een aankondiging op Facebook. Stichting Hiwaar organiseert samen met "Jongerencentrum" Argan een conferentie over de uitvoering van de Marokkaanse grondwet. In de nieuwe Marokkaanse grondwet worden de Marokkanen die in buitenlandse kolonies leven uitdrukkelijk genoemd als onderdanen met dezelfde rechten en plichten als bewoners in het koninkrijk Marokko.

De grondwet is door Franse deskundigen opgesteld en na een snelle publiciteitscampagne aangenomen via een referendum. Dat referendum vond plaats binnen de grenzen van het koninkrijk waarvan de koning denkt dat het bestaat: het denkbeeldige Marokko dat grenst aan Mauritanië. Maar in Saharaanse plaatsjes als Tifariti, Bir Lehlu en Mehaires heeft men geen stembus voor een referendum gezien. Toch wachten ze daar al sinds 1991 op een referendum: over de definitieve terugtrekking van Marokkaanse troepen.

De Marokkaanse grondwet is in strijd met het internationale recht, het is een wet waarin de claim op de Westelijke Sahara zit ingebakken. De Nederlandse grondwet is daarentegen in het internationale recht vastgebakken. En de Marokkaanse Nederlander heeft daarmee wel degelijk een zeer formeel loyaliteitsprobleem. Maar in Nederland kon door Marokkanen wel worden gestemd over de Marokkaanse grondwet op de consulaten.

In mei van dit jaar was er ook al een conferentie maar nu is alweer voorlichting nodig over o.a. de volgende thema’s: burgerschap, politieke participatie en regionalisme in Marokko, de bevoegdheden van de raad voor Marokkanen in het buitenland, religie en taal. Het deelnemersveld ziet er zo uit:

• De heer Abdellah Boussouf, Secretaris generaal van CCME
• Mustapha el Khalfi, Minister van communicatie,
• De heer Mohamed Hrazni, lid van de raadscommissie van de grondwetshervorming
• De heer Abderrahman El Aissati, universitaire docent in Tilburg
• De heer Abdelhakim Benchamas, parlementariër.
• Mevrouw Zakia El Ghali, parlementariër
• Mohamed Aujar, ex-minister van mensenrechten

De conferentie vindt plaats op zaterdag 22 december 2012 van 12:00uur t/m 17:00 uur, in hotel Van der Valk in Haarlem. Aanmelden is verplicht en is niet meer mogelijk.

Aanvulling: zojuist komt het volgende bericht binnen van Moussa Aynan op Twitter:

@moussaaynan
@vankaas @worldcitizen77 @HasnaAnkal @ProtestMarokko Hoor net dat de hele conferentie niet doorgaat. Dus bespaar je de moeite.

en:
@moussaaynan
@jamalzyat @vankaas @worldcitizen77 @HasnaAnkal Het schijnt dat er veel afmeldingen van de Marokkaanse parlementsleden waren.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

The Polisario Front is not the sole representative of the Sahrawi people.

The "Sahrawi Arab Democratic Republic" exists only in the Internet. It is not recognized by many countries and many countries have withdrawn their recognition of the Republic.

van kaas zei

well, I guess you are right and the Front Polisario is not the only representative of Saharawi folks, Corcas is another. But Corcas is only recognised by the king of Morocco.
SADR exists since 1976 when it was proclaimed. The existence of RASD is the reason why Morocco could not put ballot boxes in Tifariti.
RASD is recognized by many countries and the most of them are African.

Anoniem zei

The SADR is one of fonders of Union Africain. Marocco is not member!!!!

Anoniem zei

The SADR is recognised bij mor than 80 countries about the world.