donderdag 7 februari 2013

Amnesty Nederland / Marokko / WestelijkeSahara

Wat is toch het probleem van Amnesty International met de Westelijke Sahara? De mensenrechtenclub heeft dossiers over de Westelijke Sahara maar die moet je zoeken onder het hoofdstuk Morocco/Western Sahara. Alsof het een onafscheidelijk duo is. Dat is raar maar ook een beperking want de Westelijke Sahara is een verdeeld gebied. Amnesty beperkt zich op deze manier tot Marokko en het door Marokko bezette deel van West-Sahara. Het is onduidelijk waarom Amnesty zich niet wil bezighouden met de mensenrechten in het door het Polisario beheerste gebied. Misschien gelooft Amnesty dat het niet nodig is om het Front Polisario kritisch te volgen. Of misschien gelooft men bij Amnesty de Marokkaanse claim dat het gebied helemaal door Marokko is geannexeerd. Maar dergelijke goedgelovigheid kan je toch moeilijk bij een kritische organisatie verwachten.

Hoe is de situatie bij Amnesty Nederland? Dat is een beetje geheim. Het dossier Marokko/WestelijkeSahara bij Amnesty Nederland is niet toegankelijk. Maar er is wel bekend dat de bestuursvoorzitter meneer Ila Kasem is, van Marokkaanse afkomst. Hij is hoog opgeleid en goed geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, en een loyale volgeling van Mohamed VI. De heer Kasem is ook directievoorzitter bij Van de Bunt Adviseurs. Daar werkt ook meneer Khalid Boutachekourt die handelsmissies naar Marokko organiseert. Meneer Boutachekourt is ook Secretaris bij het Algebra-netwerk dat zich kenniskring voor Marokkaans Nederlandse Senior Professionals noemt. Op 10 februari organiseert het Algebra-netwerk een werkbezoek van Amnesty International Marokko aan Nederland. Dat is eens wat anders! Voorzitter Driss Haidar en Salah Abdellaoui, de directeur van Amnesty International Marokko zullen vast wel een kopje thee gaan drinken met Ila Kasem, de voorzitter van Amnesty International Nederland.

Zouden zij het gaan hebben over het proces tegen de Saharanen die zijn opgepakt na de gewelddadige ontruiming van het protestkamp Gdeim Izik? Of zouden zij gaan praten over het Marokkanenprobleem?
Wij moeten het afwachten.
Een reactie posten