maandag 30 juli 2012

Spaanse hulpverleners moeten nu weg

De Spaanse hulpverleners die waren ontvoerd uit het Saharaanse vluchtelingenkamp Rabuni zijn veilig terug. Meteen na de ontvoering trad het Polisario snel en doortastend op. Daarbij zijn arrestaties verricht en is een dode gevallen. Er is ook uitvoerig diplomatiek overleg gevoerd met alle betrokken partijen waarbij door de Spaanse en Italiaanse regeringen is gevraagd om grote voorzichtigheid te betrachten volgens de Saharaanse minister van Buitenlandse Zaken Ould Salek. De gijzelaars zijn geruild tegen de arrestanten, er is niets verteld over eventueel losgeld.

Hoe dan ook, uiteindelijk zijn de ontvoerden weer thuis. Eind goed al goed? Nee. De Spaanse regering heeft nu, ruim na de gelukkige terugkeer, besloten om alle hulpverleners uit de vluchtelingenkampen terug te halen. De kampen zouden te onveilig zijn omdat het noorden van Mali wordt beheerst door Al Qaida-achtige terreurgroepen en er wordt een interventie verwacht van de ECOWAS of de AU die Spanje wel zou willen steunen. Dat is opvallend. De Internationale Crisis Groep adviseert om voorlopig geen militaire initiatieven te nemen. Wel is de Franse minister van Buitenlandse Zaken in de buurt om over militaire actie te spreken. Ook Amerikaanse commando's en hun Marokkaanse vriendinnen. Maar toch... Als er actie komt tegen groepen in noord-Mali waarom zouden Polisario-kampen in Algerije dan kwetsbaar zijn? Die worden immers beschermd door het Algerijnse en het Saharaanse leger, de enige twee legers die tot nu toe succes hebben geboekt tegen de terroristen in noord-Mali.

Bij de Spaanse hulpverleners heerst onbegrip en zijn boze reacties te horen en wordt gesproken over chantage. Het wordt een operatie voor de beeldvorming genoemd. Het Polisario sluit zich aan bij de kritiek. Algerije hoopt dat de terugtrekking van de hulpverleners tijdelijk is.

Overigens zijn niet alle Spanjaarden weg want Pepe is er nog steeds.

Geen opmerkingen: