woensdag 18 juli 2012

Gijzelaars vrij!


Van alle kanten stromen de berichten binnen : de drie hulpverleners die waren gekidnapt uit het hoofdkwartier van het Polisario zijn vrijgelaten.

Hoe zat het ook alweer? Even snel uit het hoofd: De hulpverleners, Ainhoa Fernandez de Rincon van de Spaanse Asociación Extremeña de Amigos del Pueblo Saharauien en Enric Gonyalons van de Baskische organisatie Mundubat en Rossella Urru, van het Comité Italiano para el Desarrollo de los Pueblos (CISP) waren ontvoerd op 23 oktober vorig jaar nota bene in het gastenverblijf van de Saharaanse regering in ballingschap. Na de verbijstering werd de achtervolging ingezet tot in het noorden van Mali. Bij een achtervolging werd iemand neergeschoten. Er werden een aantal arrestaties verricht. Na enige tijd werd de ontvoering opgeëist door een tot dan toe onbekende organisatie MUJAO, en niet, zoals verwacht door Al Qaida in de Maghreb. Het Franse persburo AFP bracht veel nieuws over de zaak vanuit Mauritanië, en deed dat zo eenzijdig dat de de correspondent het land uitgezet werd. Daarna kwamen een aantal persberichten met de zienswijze van MUJAO uit Marokko.

De tijd verstreek en MUJAO bleek samen te werken met Ansar Edine en uiteindelijk ook met Al Qaida in de Maghreb of AQIM. Alle drie zijn Islamitische bandietenbendes die zich met ontvoeringen, smokkel en terreur bezig houden. MUJAO eiste een aanslag op in zuidoosten van Algerije en de ontvoering van Algerijnse ambassademedewerkers in Gao. De drie Islamitische bendes maakten gebruik van de chaos die ontstond nadat de Toeareg afscheidingsbeweging MNLA de onafhankelijkheid had uitgeroepen van Azawad, het noorden van Mali.

Volgens Mauretaanse media is een verdachte van de ontvoering vrijgelaten in Mauritanië waarschijnlijk in ruil voor de gijzelaars. Er was ook dertig miljoen euro gevraagd. Of dat is betaald is onduidelijk. De man die verdacht werd van betrokkenheid bij de kidnap zou naar Spanje zijn overgevlogen, voordat hij werd vrijgelaten. Het gaat om de Saharaan Mamine Ould Fqhir.

Inmiddels, 19 juli, zijn de drie met een militair vliegtuig naar Burkino Faso gebracht. Vanwege een zandstorm was een eerdere poging per helicopter afgeblazen. De president van dat land heeft bemiddeld. Ze worden medisch onderzocht op een militaire basis in het noorden van het land.

Er zijn berichten dat MUJOA uit Burkino Faso nieuwe aanwas van recruten heeft gekregen uit allerlei buurlanden.
Op een bijeenkomst in Amsterdam verklaarde een vertegenwoordiger van de MNLA dat de Islamitische bendes vooral uit buitenlanders bestaan.Op 20 juli zijn er meer berichten, volgens de gijzelnemers is aan alle voorwaarden voldaan. Achtergronden zijn te vinden bij RFI dat een verband legt met de vrijlating door MUJAO van de Algerijnse ambassademedewerkers eerder. Volgens El Pais zullen nog twee Islamisten worden vrijgelaten. In een aanvullend bericht wordt dat bevestigd. Dat de man gescheiden werd gehouden van de vrouwen heeft verontrusting veroorzaakt bij de bemiddelaars. DE SPanjaarden zijn terughoudend met het vertrekken van details omdat er nog twee Spaanse gijzelaars worden vastgehouden in Somalie.

De Baskische hulporganisaties die de Spaanse hulpverleners hebben gestuurd hebben verklaard dat de terroristen er niet in zijn geslaagd om de solidariteit en de hulpverlening te breken. Aan de Spaanse regering wordt gevraagd om de inspanningen voor de Saharaanse vluchtelingen te verdubbelen.

Nu de zaak een gelukkige afloop heeft wordt duidelijk uitgesproken hoe het Polisario de gebeurtenis heeft opgevat: als een politieke zaak. De Polisario vertegenwoordiger in Spanje verklaarde dat de ontvoerders geen economische doelen nastreven maar politieke. De chef van de Saharaanse diplomatieke dienst, Mohamed Salem Ould Salek, was nog duidelijker in een verklaring tegenover een Italiaanse krant waarin te lezen is dat de groep van ontvoerders, MUJAO, is geïnfiltreerd door de Marokkaanse geheime dienst.

Een reactie posten