zaterdag 10 april 2010

Zie wat de VN niet waar wil nemenOp grond van VN-resolutie 1282 heeft de VN zogenaamde "vertrouwen-wekkende maatregelen" genomen om het mogelijk te maken dat er contact kan worden gelegd tussen Saharanen in het door Marokko bezette gedeelte van de Westelijke Sahara en Saharanen in de vluchtelingenkampen in het zuiden van Algerije. De UNHCR heeft er een fraaie brochure in pdf-formaat over gemaakt.

Bij terugkomst van een bezoek aan de vluchtelingenkampen zijn october vorig jaar zeven Saharanen door Marokko gearresteerd. Zij zitten nu nog in de gevangenis op beschuldiging van landverraad. Zij moeten terecht staan voor een militair tribunaal maar wanneer is volstrekt onduidelijk. Zij zijn in hongerstaking gegaan als protest tegen het uitblijven van het proces. Inmiddels is de vierde week ingegaan en de lichamelijke conditie van de gevangenen wordt steeds slechter. Naaste familie vreest het ergste. Sahranen die steun durven betuigen worden zwaar mishandeld.
Ook andere groepen Saharanen die terug komen van een bezoek aan de vluchtelingenkampen zijn mishandeld door Marokkaanse politie én Marokkaanse kolonisten. Een Saharaan die zijn verhaal deed tegenover de BBC is in elkaar geslagen.

Amnesty International heeft Marokko opgeroepen een eind te maken aan het geweld tegen Saharaanse activisten.

MINURSO, de VN missie in de Westelijke Sahara, is de enige VN vredesmissie ter wereld die geen mandaat heeft om de mensenrechten in het gebied te monitoren. Ban Ki Moon heeft een brief ontvangen met de oproep om de MINURSO ook het mandaat te geven de mensenrechten te monitoren. Bij de ondertekenaars is Frank Ruddy, voormalig directeur van de VN Missie voor de Westelijke Sahara MINURSO.
Een reactie posten