dinsdag 31 januari 2012
Polisario in Mali
Is er nog wat gebeurd sinds de vorige vrolijke mededeling over het visserijverdrag ? Zeker, heel veel en wat nog niet is genoemd is dat de vrolijkheid een wreed-wrange bijsmaak heeft door de bijna gelijktijdige aanslag in Luik door een hasj-teler en wapenliefhebber van Marokkaanse afkomst. De krankzinnige aanslag heeft tot kritiek geleid en verdachtmakingen maar niet tot een openlijke suggestie van invloed door een Marokkaanse geheime dienst voor het buitenlandse beleid op de zaak.
De brutale ontvoering van drie hulpverleners uit het Saharaanse hoofdkwartier in Rabouni heeft wel tot heftige verdachtmakingen geleid. De Saharanen hebben de achtervolging ingezet door Algerije en Mauritanië tot in Mali aan toe. Er zijn medeplichtigen gearresteerd in Mauritanië en tijdens een achtervolging is een beruchte bendeleider bij een vuurgevecht omgekomen. In het noorden van Mali zijn de ontvoerders gelokaliseerd en die worden, volgens Saharanen, min of meer omsingeld door Polisario troepen.
De Amerikaanse fantast J. Peter Pham weet aan de feiten een hele andere, Marokkaanse draai te geven: hij gooit AQIM en Boko Haram op dezelfde hoop als het Polisario en mixt dat met Libische wapens waarmee hij hij tot de conclusie komt dat het Marokkaanse autonomieplan voor de Westelijke Sahara het beste is voor de veiligheid in de regio.
De Marokkaanse laster is ook onderwerp van discussie op het الوسط blog.
Het Saharaans persburo weet dan weer te melden dat Marokko wordt verdacht van betrokkenheid bi j de ontvoering. AQIM schijnt er niet direct bij betrokken te zijn, en heeft geen losgeld gevraagd.
En het is al zo onoverzichtelijk. Een Reuters-lijstje maakt duidelijk dat het niet de enige ontvoeringszaak is in de Afrikaanse woestijn. Er is ook nog steeds een Nederlander ontvoerd, samen met andere Europeanen waarvoor AQIM wel geld eist. Over AQIM heeft The Moor Next Door een eindejaars link-overzicht gemaakt. Het Sahel-blog heeft de Toeareg aanvallen op een kaart gezet.
Vooral in Mali is de toestand heel moeilijk. In het noorden zijn de Toeareg bewegingen voor de onafhankelijkheid van hun land, waar Frankrijk uranium vandaan haalt, strijdbaar. Algerije, dat niet alleen met de Saharanen achter de ontvoerders aan zit, maar ook militaire steun heeft gegeven aan de Malinese regering, trekt militaire steun terug.Volgens Algerije moet er een politieke oplossing komen voor de Toeareg aspiraties en acties en de Algerijnen maken daarmee een verschil met de doelstellingen van AQIM en hun terreur en gijzelingen.
De Fransen zijn door AQIM gewaarschuwd niet in te grijpen, en zo ook Nederland. Er wordt al gesproken over het uiteenvallen van het land. Arm Mali. Arme gijzelaars.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten