donderdag 20 maart 2008

Gratie voor Fouad maar niet voor Boumalne Dades gevangenen

De Marokkaanse websurfer Fouad die als online identiteit ene prins Moulay Rachid had gekozen en daarom in een Marokaanse kerker werd opgesloten, heeft gratie gekregen van zijne doorluchtige hoogheid de koning van Marokko hemzelf.
Dat was dan het geval Fouad, maar hij was geen uitzondering.
Graag aandacht voor onderstaande petitie van Stichting Aknarij.
Er wordt gevraagd om bij wijze van steun een email te sturen aan tazart@aknarij.com maar de mail bounced vandaag met deze melding: "user over quota". Het verzoek is natuurlijk ook om deze petitie door te sturen naar je netwerk, vrienden en kennissen.


25 maart van 15.00 tot 16.00 uur vindt een protestactie voor de deur van de Marokkaanse ambassade in Den Haag (Oranjestraat 9, Den Haag) voor de vrijlating van de Boumalne Dades gevangenen.

Naar aanleiding van een protest op 6 januari 2008 in Boumalne Dades voor verbetering van levensomstandigheden en het opheffen van het sociale en culturele isolement van Imazighen (Berbers) uit het Zuiden van Marokko, heeft de Marokkaanse overheid tien personen -onder wie een Franse en een Canadese staatsburger van Marokkaanse afkomst- tijdens een rechtzaak op 26 februari veroordeeld tot een gezamenlijke gevangenis straf van 34 jaar (straffen variërend van 1 tot 10 jaar cel). Het protest was het directe gevolg van het feit dat duizenden gezinnen door hevige sneeuwval wekenlang verstoken waren van de meest basale levensbehoefte - waaronder drinkwater, elektriciteit en medicijnen - en de Marokkaanse overheid geen enkele actie ondernam om de bewoners van deze gebieden te hulp te schieten.

Het is te bizar voor woorden dat Marokko, een land dat pretendeert een rechtsstaat te zijn of in ieder geval te willen zijn, en sinds een aantal jaar de schijn wekt openbare vrijheden te waarborgen, ineens onschuldige mensen met zulke zware straffen oplegt. De mensen in kwestie hebben niets anders gedaan dan gebruik maken van hun recht om te protesteren tegen onrecht; een recht wat de Marokkaanse grondwet waarborgt, maar de Marokkaanse overheid niet respecteert.

Marokkaanse burgers in Europa zijn geschokt door de handelswijze, volgen in grote angst de ontwikkeling van de zaak en roepen de Marokkaanse overheid op een einde te maken aan dit onrecht en deze politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten. Daar komt bij dat de omstandigheden waaronder deze burgers zijn gearresteerd, gevangenen gezet en veroordeeld zeer verwerpelijk zijn. Zo is de families zelfs het recht ontzegd de rechtzitting bij te wonen.

Wij hechten er aan te benadrukken dat het gebied Boumalne Dades deel uitmaakt van de gebieden die, overeenkomstig de aanbevelingen van de IER (Commissie voor Verzoening en Rechtvaardigheid), collectieve schadeloosstelling zouden moeten krijgen voor de lange periode van marginalisering tijdens de zogenaamde jaren van lood.

Wij vragen aandacht voor deze onrechtmatige veroordelingen en repressie, niet alleen van de Marokkaanse overheid, maar ook van Nederlandse politici, de Nederlandse overheid, mensenrechtenactivisten en mensenrechten organisaties in Nederland. Het kan toch niet zo zijn dat Nederlandse politici, intellectuelen en bewuste burgers die strijden voor mensenrechten in China, vergeten dat in de achtertuin (of het voorportaal) van Europa ook mensenrechten worden geschonden. Of zijn het politieke belangen die bepalen welke mensen-rechtenschendingen al dan niet in aanmerking komen voor veroordeling en wordt er gemeten met twee maten?

Wij zullen in ieder geval blijven strijden voor een democratisch Marokko dat de vrijheid van meningsuiting respecteert, en vragen met klem van alle maatschappelijke actoren die de mond vol hebben over de vrijheid van meningsuiting ons in deze strijd te steunen.

Namens het comité van Nederland voor de vrijlating van de Boumalne Dades gevangenen.

Zie ook Collectief weblog met het laatste nieuws in het Arabisch en Frans

2 opmerkingen:

REAL-SAHARA-WATCH zei

the UN is giving Morocco his historical right to recover his soveranity, and the right to exist, you should know that morocco have no reason to exist if we don't recover totally our territory, you should know if there's a war about the moroccan desert, blieve me this region of the world will see the wort war ever, you know that all the region is threated by the terrorist.
Morocco lost a big part of his territory 'Mauritania' Morocco will never let that happend again, and the prosperity of Europe depends, in Moroccan strenght to stoping terror coming from algeria, so before discussing somthing is not true at all,you should know the real algerian plans and spaniard,they are afraid that morocco recover his regional power, why polisario don't let humanitarian groups to check phisically the situation in tindouf'south algeria' because silmply they will know the truth, there's less than 60000 people living in the camps, anther thing, the moroccan sahara or the western sahara, have thier own representatives, the those real representative represent the majority of saharian people, 120000, so we have to use the logic,Algeria is afraid that this problm get solved, simplly because he next step from morocco, will be to as algeria to sign with him the northern borders, because there's no recognized border between morocco and Algeria in the north, regarding the spanish they knows that once Morocco recover his rights in the desert, he will concentrate in the ocuped cities in the north of morocco,hope now you understand, who created this fake organisation called polisario, it was considered in the 70ties as a terrorist organisation.

van kaas zei

Hi REAL-SAHARA-WATCH,

I only just noticed your comment. Thanks.

I do not understand what you mean if you write:
"morocco have no reason to exist if we don't recover totally our territory"
Can you explain this please? Does this include Mauretania? Or Al Andalus?
What would be the proper border between Algeria and Morocco in the north?


I do not agree with your question: "why polisario don't let humanitarian groups to check phisically the situation in tindouf'south algeria' because as far as I know a few humanitarian groups do have a physical presence in the camps. The UNHCR has an office for instance.