maandag 23 augustus 2010

MAARTJE THEADORA, ROS 171, IMO 9182801





De Maartje Theadora is een schip, een vissersboot. Dat schip vaart onder duitse vlag en is op dit moment aan het vissen op de positie 23.52825˚ / -16.65662˚ oftewel in de wateren van de Westelijke Sahara zoals te zien is op de website van marinetraffic. Het schip heeft bij Dakhla, de zuidelijkste stad in de Westelijke Sahara, een ontmoeting gehad met een "reefer" en dat is een refrigerated ship, een koelschip. Daar is de lading vis overgebracht en men is verder gaan vissen. Er zit veel vis voor de kust van de Westelijke Sahara al wordt het elk jaar minder. De Maartje Theodora is eigendom van Parlevliet & Van der Plas B.V.

Vissen in de Westelijke Sahara zonder toestemming van de Saharaanse bevolking is in strijd met het internationaal recht.

Het schip is voorzien van Skysails, in feite een vlieger waarmee op brandstof moet worden bespaard. De Stichting Milieunet heeft ook een foto van de vlieger in actie op het web staan.
De plundertocht in West-Saharaanse viswateren is onderdeel van de eerste fase van de proefperiode waarvoor Duitsland en de Europese Unie rond de 780,000 euro subsidie hebben betaald.
Is dat milieuvriendelijk vissen?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De schrijver heeft een klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Zoals vaker wordt de visser hier in kwaad daglicht gesteld, als een plunderaar. Gebaseerd op feiten?
Marokko beheert zijn pelagische visbestand namelijk op een goede manier. Het stelt quota en laat maar een zeer beperkt aantal trawlers toe in haar wateren.
Ik kan het weten. Was destijds bemanning op betreffende schip.
En ik durf te zeggen dat ik een visser ben, die respect heeft voor de natuur en daar ook respectvol mee om ga.

Ga wat nuttigs doen, i.p.v. fabels op het web zetten.

Espagnol

van kaas zei

Een visser mag wel weten WAAR hij vist. Het stukje gaat over de wateren voor de kust van de Westelijke Sahara. Dat ligt ten zuiden van Marokko. Marokko heeft die kust bezet en doet alsof het bij Marokko hoort. Dat is niet zo.
Vissen voor de kust van de Westelijke Sahara zonder toestemming van de oorspronkelijke bevolking is illegaal. Het is een juridische probleem waar ook de Europese Commissie mee zit. In de Europese Unie doet men namelijk graag, net als de Nederlandse vissers, alsof men van niets weet en alsof de Marokkaanse visvergunningen ook in het viswater van West-Sahara geldig zijn. Ondertussen leeft een groot deel van de oorspronkelijke bevolking in vluchtelingenkampen en in grote armoede. Ze zien helemaal niets van de opbrengst, dat wordt hen ontstolen. Plundering heet dat dus. Dat is overigens een oorlogsmisdaad.