maandag 19 januari 2009

Belegen nieuws

Het Petrusblog wijst op een verse stapel geheime VN documenten bij de klokkenluiderssite Wikileaks. Men heeft ontdekt dat met een eenvoudige kunstgreep "strikt vertrouwelijke" rapporten in het pdf-formaat kunnen worden veranderd in openbare documenten. Er zitten opvallend veel documenten tussen over corruptiezaken die zich afspelen in Kosovo. Maar er zijn ook rapporten over de missies in Kongo, Afghanistan, Italië, het hoofdkwartier in de USA en warempel ook bij de MINURSO, de missie in de Westelijke Sahara. Dat zijn twee documenten, de ene is uit 2004 en de andere uit 2005. Het is dus al oud en wat muf nieuws.

Dagblad Trouw is al een poosje bezig met een serie artikelen over het probleem van de dubbele paspoorten. Daarin gaat het vooral om de combinatie Nederlands-Marokkaans.


Triana is een nieuw televisieprogramma. Donderdag 8 januari werd een onderzoekje uitgezonden over Marokkaanse redacteuren in de Nederlandse media. (Het onderwerp komt in het tweede kwartier van de uitzending aan de beurt.) Wat blijkt, het is geen verrassing, de redacteuren van Marokkaanse afkomst worden meestal opgezadeld met het verslaan van zaken die met Marokko van doen hebben.

Dat verklaart veel over het nieuws dat we in Nederland over Marokko krijgen en vooral over het nieuws dat we hier niet krijgen. Als er een onderwerpje is waarin een woord als Polisario voorkomt dan zal dat meteen worden doorgeschoven naar de Marokkaan op de redactie. Die zit dan met een probleempje. Want hij of zij is vanwege de eigen afkomst partij in het conflict tussen Marokko en het Saharaans bevrijdingsfront. De redacteur die een neutraal bericht brengt kan van Marokkaanse zijde een gebrek aan vaderlandsliefde worden verweten terwijl van Nederlandse zijde het verwijt van extreem-linkse moslim-opruiïng mogelijk blijft. (Polarisatie? Jakkes!) Begrijpelijke voorzichtigheid leidt zo tot de slechte verslaggeving over de Westelijke Sahara in Nederland.
Een diepgravende reportage over het belangrijkste probleem van Marokko hoeven we dus niet te verwachten zolang dit Nederlandse afschuifmechanisme niet onklaar is geraakt. Het is een uitstekende zaak dat dit probleem is gesignaleerd door redacteur Salaheddine.

En dan was er het gas. Minister van der Hoeven heeft een bezoek gebracht aan Algerije om te praten over gasleveranties per schip. Die moeten over twee jaar aankomen op de nieuwe, speciaal aangelegde haven op de Maasvlakte. Binnenkort komt haar Algerijnse collega op tegenbezoek. We moeten maar afwachten wat dat kan betekenen voor de Nederlandse houding tegenover de Westelijke Sahara.

Geen opmerkingen: