woensdag 28 januari 2009

Naam?

De regering van het Koninkrijk Marokko (eigelijk een sultanaat) heeft omtrent naamgeving van haar onderdanen nieuwe en strengere regels uitgevaardigd aldus dagblad Trouw. Vooral Berberse namen worden aangepakt omdat de Berbers zich nooit veel hebben aangetrokken van de Ware Islam volgens een ander artikel in Trouw. Volgens de Elsevier is PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti nu 'echt heel boos' en collega Dijsselbloem stelt vragen. Volgens de Wereldomroep zal de PvdA samen met het CDA de Kamer tot actie aanzetten.


--------------
Aanvulling 29-1-09: Meer aandacht in opnieuw Trouw waarin Tofik Dibi aan het woord komt; en het Binnenlands Bestuur; en de Dag heeft het commentaar van het Haarlemse PvdA-raadslid Moussa Aynan.
Aanvulling 30-1-09: De redactie van de Couturekrant heeft een verklaring: Het is ons juist bekend dat deze Berbers traditioneel een hele vrije wijze hebben om hun kinderen op te voeden. Zo zouden zij ze nooit rechtstreeks verbieden maar via verhalen zelf laten ontdekken wat wel of niet goed is. Mogelijk leidt dit tot grote contrasten met de Marokkaanse zienswijze?
En de Telegravin schrijft: Tot slot een tip voor de Marokkanen: ga aanstaande zaterdag schoenen gooien op de Dam. Toon lef, laat zien dat je Nederlander bent en lever één paspoort in. Erken je identiteit.
Moussa Aynan komt ook in het Parool aan het woord: Zelfs in het VN-handvest, dat Marokko heeft ondertekend, staat dat je als ouder zelf de naam moet mogen kiezen.
31-1-09 Nog een aanvulling van het Eindhovens dagblad waarin wordt gezegd: "De nieuwe namenlijst is weer een aanval, een provocatie."

Aanvulling 6 februari: Ook in België zijn de namen nu een probleem volgens het blad De Standaard.
Tegen de stroom in brengt het Allochtonenweblog een verklaring van Abdou Menebhi die zegt dat er niets aan de hand is omdat er helemaal geen geldige namenlijst bestaat en dat zijn organisatie ENCEMO alle getroffenenen desgewenst zal bijstaan.
Aanvulling 7 februari: Burgemeester Aboutaleb mengt zich ook in de discussie en het Algemeen Dagblad citeert hem zo: ,,Het gaat enkel om de juiste spelling. Ten onrechte is het beeld ontstaan dat dit een limitatieve lijst is. Mensen kunnen zelf beslissen hoe ze hun kind noemen. Het is jammer dat onze ambtenaren verkeerde voorlichting geven,'' zei Aboutaleb.

Aanvulling 16 februari: En dan schrijft ook Mohammed Benzakour een artikel in de NRC, hij meent onder andere dat "Polisario-activisten" bijeenkomsten rond het thema hebben georganiseerd.
Aanvulling 19 februari: Elsevier meldt dat het Het Laatste Nieuws schrijft dat de gemeente Antwerpen de Marokkaanse namenlijst voortaan niet meer aan haar burgers voorlegt. Mensen met een Marokkaans paspoort zullen worden doorverwezen naar het Marokkaans consulaat.

-------------


In dit verband is het nuttig om te weten dat de naam van het Koninkrijk Marokko in het Arabisch een uitgebreidere betekenis heeft dan in Europese talen. Met het Arabische: المغرب‎ "al-Maġrib" wil men de plaats aanduiden waar de zon ondergaat oftewel het Westen. Het is het Westen binnen het Islamitische Rijk. Staatshoofd Mohammed VI is in het Arabisch dus heerser over het Westelijk deel van het Islamitisch Rijk, en daaruit is zijn fanatieke vasthouden aan de Westelijke Sahara te verklaren, maar dan vooral in het Arabisch. En hij heeft inderdaad veel steun van de Arabische Liga. In andere talen ligt het wat moeilijker, daar is de man slechts "koning" van een staat tussen andere staten in Noord-Afrika. Een lastige en aggressieve staat die zijn grenzen niet kent.

Geen opmerkingen: