donderdag 23 oktober 2008

Barcelona?

In Marrakech heeft een scholier anderhalf jaar gevangenisstraf gekregen omdat hij op het schoolbord zijn eigen heilige drie-éénheid had geschreven: Allah, Het Vaderland, Barca (= FC Barcelona) Dit nu is niet alleen fout, want de heilige drie-éénheid moet zijn: Allah, Het Vaderland, De Koning, maar ook een strafbaar gebrek aan respect voor de Koning. Of beter gezegd de Sultan want Koningen zijn christelijk en Marokko is Islamitisch.

In Nederland wordt het nieuws beheerst door "de marokkaanse jeugd". Niet de hele Marokkaanse jeugd natuurlijk want er zitten ook goede tussen. De marokkaanse jeugd geeft overlast. Hoewel het waar is dat niet alle marokkaanse jongeren overlast geven, en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. En omdat heel vaak wordt herhaald dat er veel overlast is van voornamelijk Marokkaanse jeugd, wat benoemd moet worden, moet er ook vaak herhaald worden dat er ook veel Marokkaanse jongeren het goed doen. De per woord betaalde nederlandse journalistiek heeft geen moeite om dergelijke nuances aan te brengen.

Wat doet de Marokkaanse jeugd die overlast geeft en die het bederft voor al die anderen die het wel goed doen? Dat is onduidelijk want strafbaar zijn ze niet want dan waren ze al opgepakt. Ze geven "overlast" en zijn "bedreigend" en dat ligt aan de opvoeding, zo concluderen deskundigen. "Ze kennen hun grenzen niet." Nederlandse politici duikelen over elkaar heen met voorstellen voor heropvoeding van Marokkaanse ouders en hun kroost. Hoeveel schijnheiliger kan dit nog worden? Dezelfde politici, waaronder Aboutaleb, weigeren om Marokko aan te spreken op de illegale annexatie van de Westelijke Sahara, het mishandelen en verjagen van de bevolking, en het roven van de grondstoffen. De nederlandse media zijn medeplichtig aan het verdoezelen van deze feiten. De voortdurende stroom van berichten over de kwestie West Sahara wordt consequent genegeerd.

Is de ruimte die de media geven aan de marokkaanse-jeugd-problematiek wellicht een excuus om belangrijker zaken in het duister te laten? "Marokko is al zoveel in het nieuws."
Gisteren bracht het televisieprogramma Tweevandaag informatie over de Marokkaanse spionagezaak in een bijdrage van Sander 't Sas. We zagen Nadia Bouras, een geslaagde nederlandstalige jonge vrouw die het tegendeel is van een probleemjongere en die zitting heeft in de Marokkaanse Raad voor de Migratie. Samen met de oudere heer Menehbi, een voormalig lid van de KMAN (komitee marokkaanse arbeiders nederland), zit zij in die Hoge Raad. Menehbi mocht het nederlandse publiek wijsmaken dat er geen politieke gevangenen zijn in Marokko. Maar die zijn er helaas wel. In de uitzending werd hij niet tegensproken.
Een slechte beurt van Sander 't Sas.

De Volkskrant heeft de afgelopen tijd veel woorden aan de spionage affaire besteed. Greta Riemersma denkt dat de spion een lobbyist is, en in haar stukje wordt de Saharaanse kwestie niet genoemd. De verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg schreven samen een overzichtsartikel over Marokkaanse spionage waarin ze de kwestie West Sahara verzwijgen. Ook in andere stukjes verzwijgen zij de kwestie West Sahara. En Fouad el Haji zwijgt in de krant over de Westelijke Sahara. Slechte beurten van de Volkskrant? Niet bij de Marokkanen.

Geen opmerkingen: