donderdag 19 juni 2008

Sidi Mohamed Daddach neergeslagen


Sidi Mohamed Daddach, winnaar van de RAFTO prijs, is op dinsdag 17 juni met stenen bekogeld en bewusteloos geslagen door een Marokkaanse knokploeg. De Noorse Birgitta Ersland was getuige.

De ex-politieke gevangene Sidi Mohamed Daddach werd mishandeld toen hij de activist Brahim Sabbar wilde bezoeken die net was vrijgekomen na het uitzitten van twee jaar gevangenisstraf.

Brahim Sabbar was eerder die dag uit de gevangenis vrijgelaten en verbleef nu bij vrienden in El Aaiun. Ongeveer 15 mannen omsingelden het huis toen Daddach arriveerde. Ze werden als agenten herkend doordat één van hen zijn embleem droeg. Ze riepen Daddach vernederende en beledigende opmerkingen toe, en wilden hem fouilleren. Daddach probeerde een confrontatie te ontwijken en liep de andere kant op maar hij werd tegengehouden en agenten begonnen hem met stenen te bekogelen. Eén steen raakte hem in zijn nek, en terwijl hij vooroverboog werd hij neergeslagen en op de grond geduwd. Na een paar klappen op het hoofd verloor hij het bewustzijn.

De gebeurtenissen werden waargenomen door de 19 jarige Birgitta Ersland, die met een Noorse delegatie in El Aaiun op bezoek was. Volgens Birgitte gaat het nu beter met Daddach, maar hij heeft mogelijk een hersenschudding door de herhaaldelijke slagen op zijn hoofd. Hij heeft ook ernstige gehoorproblemen.

Sidi Mohamed Daddach is geboren in 1957 en gevangen genomen op februari 1976 en in 1979 overgebracht naar de gevangenis Kenitra. Een Marokkaanse militaire rechtbank veroordeelde hem ter dood op 7 april 1980. Op 8 maart 1994 werd de straf straf omgezet in levenslange gevangenisstraf.
Tijdens zijn gevangenschap heeft hij allerlei vormen van marteling en mishandeling meegemaakt. Hij is diverse keren in hongerstaking gegaan.
Na zijn vrijlating in november 2001 ontving hij in 2002 de Rafto-prijs voor de mensenrechten. De Marokkaanse autoriteiten weigerden hem aanvankelijk een paspoort maar uiteindelijk kon hij in Noorwegen de prijs in ontvangst te nemen. Hij werd ook herenigd met zijn moeder die leefde in de vluchtelingenkampen en die hij niet had gezien sinds 1975.

Zie ook:
Petitie voor de vrijlating van Mohammed Daddach
Wikipedia
Steungroep Westelijke Sahara
Poemario Sahara (Spaans-talig)
The Norwegian Support Committee for Western Sahara
Statement by CODESA

Geen opmerkingen: