dinsdag 3 juni 2008

Active Endeavour

In Trouw is weer nieuws over Marokko te vinden: Marokko heeft zich aangesloten bij de NATO operatie genaamd Active Endeavour waar ook Nederland aan meedoet, net als veel andere landen zoals België en Noorwegen, Roemenië en Rusland. Het is een marine-operatie in de Middellandse Zee die is opgezet na de aanslagen van 9/11 met als doel om Europa te beschermen tegen terroristische aanvallen vanuit de Islamitische wereld. De inzet van de oorlogsschepen is bedoeld om terroristen te bestrijden maar in de praktijk heeft men, voor zover bekend, vooral drenkelingen uit zee gevist en illegalen gearresteerd.
Op 16 maart 2004 was al aangekondigd dat ook landen buiten de Nato zouden worden verzocht om mee te doen, zoals voormalige Oostbloklanden en ook de landen die meedoen aan de zogenaamde Mediterrane Dialoog: Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Mauritanië, Marokko en Tunesië. Maar dat staat niet in de Trouw.
------
Aanvulling 6 juni 2008: Volgens persburo Reuters heeft Marokko onlangs in de USA een grote wapenorder geplaatst, van 24 F-16 gevechtsvliegtuigen ter waarde van honderden miljoenen dollars. Ook De Gelderlander brengt dat bericht.

1 opmerking:

Anoniem zei

Na Algerije en Libië is Marokko bezig de derde grote Noord-Afrikaanse klant van de defensie-industrie te worden. Marokko kent tussen 1996 en 2006 (het jaar waarover de meest recente cijfers beschikbaar zijn) een stijging van 23% van zijn militaire uitgaven (in constante 2005 prijzen). Dit jaar zullen de cijfers gaan pieken, want Marokko heeft maar liefst drie hele grote militaire orders geplaatst die ten laste zullen komen van de begrotingen van 2008 en daarna.

In de VS heeft Marokko 24 F-16s besteld, die inclusief uitrusting en service, maar nog exclusief de bewapening, zullen uitkomen op 2.4 miljard dollar. In Frankrijk bestelde Marokko een FREMM Mutimission fregat ter waarde van 676 miljoen dollar (470 miljoen euro). En bij de Nederlandse scheepswerf De Schelde is een order geplaatst voor 3 SIGMA fregatten met een geschatte waarde van 1.2 miljard dollar, ofwel meer dan een half miljoen euro. De drie fregatten worden gebouwd door scheepswerf De Schelde in Vlissingen, eigendom van Damen Shipyards Group, en worden uitgerust met elektronica en sensoren van Thales in Hengelo, om ze geschikt te maken voor deelname aan anti-terrorisme-operaties van de NAVO. Deze systemen zijn het neusje van de zalm aan defensie-elektrionica. Ze maken de order nog eens extra duur.

De vraag is, of de Marokkaanse bevolking zit te wachten op zulke grote
defensie-uitgaven. Met een snel groeiende bevolking, een werkloosheidscijfer van rond de 20% en een analfabetisme onder volwassenen van rond de 50% is de prioriteit die de Marokkaanse autoriteiten geven aan militaire aankopen op zijn minst zorgelijk. De Marokkaanse bevolking heeft wellicht meer aan scholen, ziekenhuizen en fabrieken dan aan marineschepen en gevechtsvliegtuigen.